9.9.2005

Tietotekniikka neuleharrastuksen apuna
1. osa Langat ojennukseen

Lankoja taitaa yhdellä sun toisella käsityöharrastajalla olla siellä sun täällä. Kaapit, laatikot, vintit ja varastot pullistelevat käsityötarvikkeista ja aina ei itsekään oikein muista millaisia lankoja ja miten paljon omistaa. Itse olen ratkaissut ongelman laskentataulukon avulla. Klikkaamalla alla olevaa kuvaa, saat esille isomman kuvan lankataulukostani.

thumbnail taulukosta
Summa-funktion avulla olet aina ajan tasalla, kuinka paljon sinulla on yhteensä lankaa. Taulukkoon kannattaa merkitä myös, mistä lanka tarvittaessa löytyy.

Eri asia onkin sitten, muistaako taulukon pitää ajan tasalla... Taulukosta on kuitenkin niin paljon apua ja hyötyä, että kannattaa ottaa sen käyttäminen tavaksi aina, kun on uutta lankaa hankkinut tai entisistä jotain valmistanut.

Lanka- ja tarvikeostoille kannattaa luoda oma taulukko, joka vastaa kysymyksiin milloin, mistä, mitä, määrä, hinta.

Jos koneeltasi ei löydy valmiina mitään taulukkolaskentaohjelmaa esim. Microsoftin Excel tai Works-ohjelmistoon sisältyvä laskentataulukko, voit ladata ja asentaa koneellesi ilmaisen Open Office -ohjelmiston, josta löytyy taulukkolaskentaohjelman lisäksi mm. Wordia vastaava tekstinkäsittelyohjelma ja Powerpointia vastaava esitysgrafiikkaohjelma.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on hyvä idea! Minulta tuntuu unohtuvan ainakin lukumäärät, niin tuollainen taulukko systeemi pitäisi lukumääräiset yksityiskohdat muistissa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei voi olla totta! Ei voi! Minä vain kerin ja siirrän laatikosta toiseen. Ja ilkeimmät langat perimmäisiksi!

KirsiÄr kirjoitti...

Mulle kävisi niin kuin kaikkien muidenkin etäisesti projektinhallintaa muistuttavien työkalujen kanssa: aloittaisin innolla ja lopettaisin ekan viikon jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä idea! Laitetaan harkintaan.

Meeri kirjoitti...

Mulla on kaksi taulukkoa. Toisessa on langat, nimen ja värin mukaisesti, määrä paljonko on, paljonko kulutettu ja paljonko jäljellä. Tämä alkoi tämän vuoden alusta.
Toinen taulukko on langan nimi, kolme eri puikkokokoa ja tiheys eri mallineuleille. Tämä täyttyy sitä mukaa kun tulee tehtyä tilkkuja :)

Siniset Silmukat kirjoitti...

Ihanan tehokasta! ... kiva nähdä, että on muitakin "listaihmisiä"! :0)

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Oottakaas, kun ehdin kirjoittaa seuraavat osat, tämä oli vasta ensimmäinen....

Elina/ Mielitty kirjoitti...

Uskomattoman järjestelmällistä! Itsenikin pitäisi varmaan kehitellä saman tyyppinen taulukko. Toisaalta minulla on sen verran "jämälankoja", että niiden luokittelu turhauttaisi.

Kpupu kirjoitti...

Mä laitoin langat ojennukseen tuossa jossain kesäkuussa tai vastaavaa. Kaikki luetteloitiin, ja luettelo exceliin. Vanhoista kuiteista siten vielä sain vähän tilastoja viime vuodelta.
Samlla ajatuksella siis mennään. Mä kirjoitan ylös paljonko jotain on ostettu, milloin, mistä, millä hinnalla, paljonko siitä on käytetty ja niin edespäin. Kunhan saisi omalle koneelle vielä tietokantaohjelman, niin sitten ne langat olisivat siellä ylhäällä - paljon kätevämpää kuin excel. Harkinnassa on ollut myös webin ylitse päivitettävä lista, mutta vielä vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen myös tehnyt tuollaisen ja kuten Kannibaalipuulla mullakin on hinnat, ostopaikat ym. ym. tarpeellista ja tarpeetontakin tietoa, mutta ans olla muutaman vuoden kuluttua on kiva katsoa kuin on hinnat noussu tms.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno idea, vaikkakin nykyään vastaavaa tilastoa voi pitää Ravelryssä. osa 2?