8.1.2006

Kirjoja ja ristipisto-ohjelmia

Pari melko hyvää kirjaa olen tämän vuoden puolella ehtinyt lukea. Maija Asunta-Johnstonin Naiset eivät syö retiisejä on jo kolmas Maijan päiväkirjamainen kirja, jossa hän kertoo elämästään pienessä unkarilaisessa kylässä.

Kateellisena luin Maijan pienestä puutarhasta: kirsikoita, aprikooseja, persikoita, luumuja, kvitteneitä, mulpereita,viinimarjoja, viinirypäleitä, pähkinöitä, valkosipuleita, kurpitsoita, paprikoita, tomaatteja ym. Sadonkorjuu alkaa jo kesäkuun alussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Olisipa meillä Suomessakin hieman pitempi kasvukausi.

Toinen kirja, jota en ole vielä loppuun asti lukenut on Regina McBriden Irlantiin sijoittuva Ennen sarastusta. Luen taatusti kirjaa nyt ensimmäistä kertaa, mutta varsinkin kirjan luostarikouluosuus sai minulle tunteen, että tämän olen lukenut tai nähnyt elokuvana aiemminkin. Mielenkiintoinen ja mukaansa vievä kirja silti. Ennen sarastusta on ensimmäinen McBriden suomennettu kirja. Englanniksi häneltä on julkaistu myös The Marriage Bed ja The Land of Women.

Vyyhtien kätköistä kertoi neule- ja ristipistosuunnitteluun tarkoitetuista tietokoneohjelmista. Itse suosittelen ristipistoilijoille Stoik Hobby Softwaren PM Stitch Creatoria. Olen tutustunut myös PC Stitchiin, mutta minusta PM Stitch Creator vei voiton noista kahdesta. Jos suunnittelee ristipisto-ohjelman hankkimista, kannattaa tutustua ensin kumpaankin ohjelmaan. PM Stitch Creatorin 15 päivää toimivan kokeiluversion ominaisuuksia ei ole mitenkään rajoitettu. PC Stitchin kokeiluversiosta on tallennus estetty ja printata voi vain ohjelman omia muokkaamattomia kuvia.

Todella yksinkertainen ja pieni (65 kt) ohjelma ristipistomallien tekemiseen omista kuvista tai piirroksista on Print 'n Stitch. Ohjelmaa ei voi verratakaan PM Stitch Creatoriin tai PC Stitchiin, mutta se on täysin ilmainen. Ohjelma toimii mainiosti myös XP:ssä, mutta tarvitsee Visual Basic 5.0 Runtime-fileet. Ohjelman pnstool.txt-tiedosto antaa Anchorin ja DMC:n värikartoille toimimattoman osoitteen, kartat löytyvät osoitteesta http://stitchers-paradise.com/Color_Cards/Color_Cards.html.

Huivit ovat kietoneet minut otteeseensa. Aloitin valkoisen huivin jälkeen neuloa huivia samalla pitsineuleella harmaasta konelangasta. Lanka on kuitenkin niin harmaata, ohutta ja hidasta neuloa, että aloitin rinnalle toisen kolmiohuivin. Malli jälleen omasta päästä ja lanka turkkilaista matkamuistolankaa, ilmeisesti jotain nailonia, kun on vahvaa kuin mikä, ei katkea millään. Langassa on juuri oikean punaisia, sinisiä ja vihreitä paksunnoksia.

3 kommenttia:

päivi kirjoitti...

Kävin hakemassa koneelle tuon Stitch Creatorin ja oikeessa olet. Helpompi ja miellyttävämpi käyttää kuin PC Stitch. Ainakin näin pikaisesti testattuna!

Ziina kirjoitti...

neuletapaaminen Korian abc:llä? löytyykö kiinnostuneita?

Lankakomero kirjoitti...

ziina: Mulla on sinnekin vähän liian pitkä matka eli yli 70 km, muuten kyllä kiinnostais.