28.6.2009

Kehräykset

Toisen kehräyksen tulos, 75 grammaa, 150 - 160 metriä.
My second handspun, 75 grams, 150 - 160 meters



Kolmas rullallinen, 55 grammaa, noin 150 metriä.
The third one, 55 grammaa, about 150 meters



Vasemmalla pesemätön lanka ja oikealla Marseille-saippualla pesty.
Unwashed yarn on the left and washed on the right side. A colour difference is huge.



Karstamyllyllä karstattu pesemätön villa.
Unwashed fleece, carded with drum carder.



Kuudes rullallinen menossa. Neljäs ja viides (yhteensä noin 300 metriä) ovat vyyhdillä, mutta vielä pesemättä. Neljännen rullan puolivälissä alkoi homma sujua ja lankakin on jo aika tasaista eikä enää katkeile liian vähäisen kierteen vuoksi. Minulle vaikeinta oli polkemisen oppiminen, olen sellainen epäliikunnallinen kaksi vasenta jalkaa omaava tyyppi. Sorminäppäryyttä sen sijaan löytyy ja siksi langasta tuli aluksi paikoin liian kierteetöntä ja katkeilevaa, varsinkin kun yritin vielä välttää aloittelijan liikaa kierrettä ymmärtämättä mistä se yleensä johtuu. Sari Varilon Kehrääjän kirjan mukaan aloittelijan lanka on kierteistä, koska polkeminen on helppoa, siihen ei tule katkoksia kuten sormityöskentelyyn, niinpä kierrettä tulee joka poljennolla lisää, vaikkeivät sormet ennätä syöttää uutta kuitua. Minulla tuo meni päinvastoin.

My sixth spool of yarn is now on the way.



Rukki taitaa olla kiikkalaista mallia. Toinen korvakko on korjattu roisisti rimalla, mutta pääasia, että toimii. Kevyt polkea, kunhan vain katsoo, että nyörit ovat suorassa linjassa kehrään ja rullaan nähden. Kehrään terassilla, alussa olen tuolla nurkan takana ja siirryn sitten auringon mukaan koko ajan lähemmäs ovea, sillä haluan olla varjossa.


My spinning wheel. This is an old traditional Finnish model.

6 kommenttia:

Shamina kirjoitti...

Hienoja lankoja :). Sen verran voin vihjaista omalla "hurjalla" muutaman kuukauden kokemuksellani, että sitä kierrettä tuskin tulee liikaa vaikka poljetkin hyvää vauhtia. Liiat oikenee pesussa ja jos näyttää ettei sekään auta niin pistä pieni paino kuivumisen ajaksi (suihkepullo jossa on vähän vettä on kätevä). Blogini etusivulla on just kuva kikkarakasasta jonka kuivatin painon kanssa - ja hyvä tuli :).

Pitsisukka kirjoitti...

Upeita lankoja! Minulla täällä kotona prikulleen samanlainen rukki isoäitini peruja, aivan käyttökelpoinen mutta käyttämättömänä keräilee pölyä, mistäs tietää vaikka joskus innostuisinkin.

Pirena kirjoitti...

Äitini rukki on samannäköinen, en ole sillä koittanut kehrätä. Tämä on pienempi kooltaan, millä minä hurruuttelen. Nyt vaan on taukoa varmaan koko kesän, jollei jonain sateisena päivänä innostu.
Otin talteen hermeliini-kanilta tänäaamuna kourallisen talviturkkia, jonka sekoitan lampaanvillaan.

Pirkko kirjoitti...

Nuo langat on niin söpöjä! Harmi että vähitellen kehrääjän käsiala tasaantuu eikä sitten saakaan aikaan enää samanlaista efektilankaa muuten kuin kauheasti yrittämällä :)

Miksi muuten kehräät langan pesemättömänä? Pestyn villan kehruu on paljon miellyttävämpää, ainakin tällaisesta urbanisoituneesta kehrääjästä. Jos saat villan valmiiksi karstattuna, se on helppo pestä levynä pesupussissa. Ja värjätäkin sitä voi...(seuraava askel tuohon touhuun...)

Wanderingskopos kirjoitti...

Ihanaa villaa! Pitäisi kokeilla josko saisi tuonnäköistä lankaa ihan tarkoituksella, kun ensimmäiset kokeilut eivät olleet ihan noin nättejä ja nyt tulee liian tasaista :) Ja mitä tasaisempi karstaus, sitä helpompi saada tasaista lankaa.

Olen muuten Pirkon kanssa samalla kannalla, puhdasta villaa on kivempi kehrätä. Kokeilin karstaamattomien villojen pesemistä nyt keväällä ihan astianpesuaineella, ja puhdasta tuli. Tai liottamistahan tuo oikeastaan on, tuli huomattua että mitä vähemmän tökkii niin sen parempi, ettei villa vanutu!

Tuija kirjoitti...

Aivan upea lanka! <3