8.7.2009

Sur-rur

Kiitos kommenteista! Lampaan haju eivätkä ne muutamat roskatkaan villassa minua haittaa, kun joka tapauksessa kehrään ulkona ja kädetkin saa samalla pesemättömästä villasta kunnon lanoliinivoitelun. Edesmenneen naapurin eläkeiässä olevat sisko ja veli kertoivat, että heidän äitinsä oli aikoinaan kehrännyt (ilmeisesti ihan myyntiin asti) paljon ja he lapset olivat kouluikäisinä joutuneet karstaamaan villoja ja pesemään lankoja. He olivat ehdottomasti sitä mieltä, että vasta valmis lanka pestään, kun kerroin, että jotkut pesevät villan ennen kehruuta.

Täytyisi pestä pieni erä villaa ja kehrätä sitten siitä, niin voisin sitten oman mielipiteeni paremmin sanoa, mutta valmista lankaa on mielestäni jotenkin mukavampi pestä ja sitten ulkona kuivatella vyyhtejä. Jotta langan lanoliini säilyisi, pesen langat aina oliiviöljypohjaisella Marseille-saippualla (Le chat). Minusta se on parasta konepesua kestämättömien neuleiden ja varsinkin villan pesuun ja todella riittoisaa eikä sisällä turhia myrkkyjä. Ostin 400 gramman saippuapalan joskus 90-luvulla ja vielä sitä on jäljellä.

Villojen ja lankojen värjäämistä olen suunnitellut, mutta tuo luonnollinen harmaanvalkoinen on minusta myös todella kaunista. Minulla oli ensin karstattua villaa ja nyt sitten vihdoin sain rukin käyttööni ja lisää karstattua suomenlampaan villaa, joten pakkohan nuo on pois kehrätä. Ilman noita jo olemassa olevia villoja tuskin olisin kehräystä aloittanut. Tämä on ensimmäistä lampaanvillalankaa, joka on niin pehmeää, että voin kuvitella tätä jopa kaulan ihoa vasten pitäväni ilman että alkaa kutittaa. Kehrätessäkään ei ole ihme kyllä aivastuttanut.

Pidän itse enemmän möykkyisistä langoista kuin aivan sileästä ja kaikki, joille olen näitä lankojani näyttänyt ovat myös tykänneet juuri noista ensimmäisistä möykkyisistä ja ihmetelleet langan pehmeyttä. Kun villa on vähän huolimattomasti karstattua, niin möykkylangan teko on tosiaan helpompaa...

Neuloin viisi paria ainaoikein-kämmekkäitä kolmesta ensimmäisestä kehräämästäni lankarullallisesta. Loin vitosen puikoilla 25 - 28 silmukkaa ja neuloin ainaoikein-neuletta 58 - 62 kerrosta. Sivuun jätin saumaa ommellessa aukon peukalolle. Yhteensä noihin meni 140 grammaa lankaa.


I made 5 pairs of fingerless mittens from my first three bobbins of handspun yarn. I just worked a garter stitch square (25 - 28 sts and about 58 - 62 rows) with 5 mm needles and then sewed a side seam leaving a hole for a thumb. They weigh 140 grams altogether. Finnsheep wool is so soft and untickling that even I can wear it without itching.

22 kommenttia:

Pami kirjoitti...

Tosi hyvän näköiset. Tuossa mallia miehen kynsikkäillekin. Minäkin tykkään enemmän möykkyisistä langoista. Niistä ei edes niin helposti erota huono käsialakaan... :-)

Samma kirjoitti...

Näyttää todella pehmoiselta!

Kangaskasa kirjoitti...

Niin kauniit!

.k kirjoitti...

Oijoi! Pehmeän näköiset. Hyvää kommenttikeskiviikkoa!

berlinBat kirjoitti...

Pidän erityisesti noista väreistä, sävyt sekoittuvat kauniisti!

ullapulla kirjoitti...

ihanat, pehmeän mutta samalla tavallaan rouhean näköiset kämmekkäät. =)

Anna kirjoitti...

Kivanäköinen lanka ja kämmekkäätkin! Kaunis harma väri.

Neili kirjoitti...

Niin luonnollisen väriset!

Mohariina kirjoitti...

Mukavan rustiikki olemus ja kaunis harmaa väri.

Eila kirjoitti...

Ihanat, luonnollisen kauniit!

makepeace75 kirjoitti...

Ekohenkiset kämmekkäät. :o) Kivan maanläheiset ja rouheat.

Tui kirjoitti...

Itse kehräämästään langasta neulominen on jotenkin aivan erilailla tyydyttävää :)

Marleena kirjoitti...

Kauniit kämmekät ja erityisen kiva lanka :-D

MeRzU kirjoitti...

Upeat kämmekkäät!

KirsiJ kirjoitti...

Hienoa lankaa ja vielä hienommat kämmekkäät!

TiinaV kirjoitti...

Ihanan pehmoisen näköiset kämmekkäät!

pirle kirjoitti...

Hei, löysin blogisi Neulovan lehmän (Pirkon) linkistä. Mukava tavoittaa lisää kehruuseen hurahtaneita. Sinullakin on kiikkalainen - minulla se on yksi kolmesta rukista. Juuri nyt siinä on meneillään tutustuminen alpakkaan, nautiskelen.
Mehevän rouheita ja silti pehmoja nuo sinun kämmekkääsi :)

Tuija kirjoitti...

Ihanat kämekkäät, näyttää tosi pehmeiltä, ja ovat varmasti lämpimät!

Eila kirjoitti...

Aivan ihanat ja niin pehmoisen näköiset!

Wanderingskopos kirjoitti...

Ihanat kämmekkäät!

Olisikohan tuolla Marseille-saippuapesulla osansa kutittamattomuuteen? Pitääpä joskus kokeilla! Tosi on, että perinteisesti villat on kehrätty pesemättä - itse olen niin hidas että kun villaa täytyy säilyttää kauankin, pidän sitä kerrostaloyksiön kaapissa mieluummin puhtaana...

Pirjo kirjoitti...

Ihanan pehmosen näköiset. Jalo taito tuo kehruu - ihan olen mykkänä kunnioituksesta.

selma kirjoitti...

Tulipa hienot kämmekkäät. Äitikin aina pesi vasta valmiiksi kehrättynä langat. Toki piti kehrätä tyttöjekin ennen, ainakin täytyi opetella kehräämään kaiken varalta.