15.7.2010

Perinnepellavaa

Sain reilu viikko sitten isän tyttöystävältä S:ltä kassillisen vanhaa pellavaa. Nämä olivat vähällä mennä kaatopaikalle:


- 570 grammaa melko ohutta pellavalankaa, sopivaa vaikkapa neulottuihin tai virkattuihin pitsiliinoihin


- 95 grammaa oikein ohutta noin ompelulangan paksuista pellavalankaa, jonka S:n äitivainaa oli aikoinaan kehrännyt ja oli saanut langasta kehräyspalkinnonkin


- 700 gramman pellavaletti

Pellavien mukana olleen sianharjaksista tehdyn sienenmuotoisen kapineen nimeä tai tarkkaa käyttötarkoitusta ei S tiennyt, mutta netistä löysin kuvan samanlaisesta harjasta, jollaisia on ilmeisesti jo rautakaudella käytetty pellavan käsittelyssä. Kyseessä on siis pellavaharja.


Last week my father's girlfriend S gave me a plastic bag full of handspun linen yarn and flax roving. There was 570 grams quite fine linen yarn, suitable e.g. to knit or crochet lace doilies, 95 grams very fine (almost like sewing thread) linen yarn and flax roving braid of 700 grams. There was also an old flax brush made of pig bristles.

These yarns are very old as S is in her 70ies and her late mother had spun these decades ago. It was near that these lovely yarns and flax were about to go to a rubbish dump! I'm so happy that I got these!

10 kommenttia:

Tess kirjoitti...

Wau, tipahtaispa joskus munki syliin tuollainen "kaatopaikkakuorma" :D

Nunt kirjoitti...

Tähän ei pysty kuin toistamaan edellisen kommentoijan "vau":n...

pirle kirjoitti...

Oi, oi mitä aarteita! Pellavaharja varsinkin on arvokas; niitä ei taida kukaan enää tehdä, kun harjaksiin tarvittavat maatiaiskarjut ovat sukupuuttoon kuolleet...
Kehrääjä on ollut todella taitava - palkinto saatu ihan aiheesta. Kuituletti on kerrassaan houkuttava, aiotko kehräillä?

Anna kirjoitti...

Voi että, tällainen yllätys! Ihana!

PäiviS kirjoitti...

Todellinen aarre... jossain vaiheessa neuloin todella paljon aivinasta pitsiliinoja. Ihana lanka, ei tarvitse tärkkiä kun silittää kostana muotoonsa.

Leena kirjoitti...

Ihan häkellyttävä aarre, langat ja harja! Ja kaatopaikalle menossa.(kateellinen huokaus)

Pirjo kirjoitti...

Hieno löytö! Tuo suka tuo mieleen Kalevalan ja Lemminkäisen - juuri tuollainen oli varmaan se suka, joka vuoti verta? Holmbergin vaikutusta ilmeisesti.
Kirpparilta ostin parilla eurolla kasan rohdinpellavalankaa tietämättä, mitä sillä teen. Ja mitä se oikeastaan on.

Niina kirjoitti...

Upeita pellavia! Mullakin on "perintöpellavia" Semmosia kun voisi pyyheliinoja kutoa kangaspuilla. Yhden hentoisen minttumaarin olen niistä neulonut. Nypläämiseen se oli liian haurasta/ löyhäkierteistä. Vielä olis muovikassillinen vaan en tiä mitä tekis vielä.
Hatunnosto verenluovutuksillesi! Minulla on huono omatunto kun en ole koskaan käynyt vaikka hb aina 135 hujakoilla (ja veriryhmä kaivattua O-). Neulakammo on ainut käymättömyyden "syy".

Diina kirjoitti...

Onpa hieno löytö!

Pirena kirjoitti...

Voi mitä pellavia ja kuinka paljon kuolinpesien tietämättömät ihmiset heittävätkään aarteita roskikseen.