25.8.2005

Äitini on ristipistohullu - My mother is a cross stitch maniac

Sain eilen äityliltä tämän ristipistotyynynpäällisen:

Orvokkityyny

Itselleen hän oli juuri saanut valmiiksi tämän:

Kukkatyyny

Aiemmin olen saanut äitiltä nämä neljä tyynyä:

Hedelmätyyny

Liljatyyny

Kahlaajatyyny

Enkelityyny

Nämä seinävaatteet kuuluisivat oikeastaan yhteen, mutta vasemmanpuoleinen on äitillä ja oikeanpuoleinen on minulla. Kooltaan ovat 106 x 36 cm.

Seinävaate 1

Seinävaate 2


Kehystystä odottaa 10 kpl noin 25 x 25 cm:n ja 4 kpl 20 x 20 cm:n kokoista työtä sekä alla oleva tiemaisema (50 x 25 cm). Mieheni hommana olisi nuo kehystää. Suunnitelmissa on käyttää vanhaa harmaantunutta seinälautaa.

Kehystämätön ristipistotyö

Pictures above are about my mother's cross stitch works. In addition to these cross stitch works my mother has made several cushion covers to her friends and many, many smaller cross stitch works. Most charts are from Hugh Ehrman's book The Ehrman Needlepoint Book. Yarns are leftovers from my knittings.

Tyynyistä suurin osa ja seinävaatteet on tehty Hugh Ehrmanin kirjan The Ehrman Needlepoint Book mallien mukaan. Äitini osti kirjan kymmenisen vuotta sitten yhteisellä Lontoon-matkallamme. Minulle antamiensa ja omien tyynyjensä lisäksi äiti on tehnyt monta tyynyä ystävilleen syntymäpäivä- ym. lahjoiksi.

Minun neuleharrastukseni ja äitini ristipistomania sopivat hyvin yhteen. Ylläolevat työt on tehty minulta vuosien varrella jääneistä langanlopuista, niistä todella pienistä keränlopuista. Pohjakankaat on hankittu suurimmaksi osaksi edullisesti Tallinnasta. Kankaalle äiti piirtää 10 piston välein ruudukon ja pistelee sitten kirjassa olevan mallin mukaan.

Ristipistotöiden lisäksi äitini neuloo sukkia, lapasia ja sormikkaita, ompelee vaatteita itselleen ja minulle sekä maalaa posliinia. Pienenä 60-luvulla sain kulkea äitin ompelemissa vaatteissa ja eihän sitä silloin arvostanut, vaan olisi halunnut vaatteet kaupasta.

Itsekin ompelin innokkaasti ennen kuin hurahdin lopullisesti neulontaan. Tein mm. 14-vuotiaana itselleni nahkatakin nahkatehtaalta hakemistani pienistä jäännöspaloista. Kunnon kaavojakaan takkiin minulla ei ollut, vaan käytin pohjana paitapuseron kaavaa, jonka muunsin vetoketjulliseksi lyhyeksi takiksi. Takki oli monta vuotta suosikkivaatteeni, kasvoimme melkein kiinni toisiimme...

Ei kommentteja: