16.8.2005

Lankaa 70-80-lukujen vaihteesta

I found a bag of these over 25 year old yarns from our attic. They are Finnish Huuhkaja (Eagle owl) cotton-linen yarns made by Tampella.Löysin pari viikkoa sitten vintiltä pussillisen Tampellan Huuhkaja-lankaa. Lankaa on noin 1500 g, josta 900 g tummanruskeaa. Langan koostumus on 30 % puuvillaa, 40 % polyakryylia ja 30 % pellavaa. Puikot 5 ja neuletiheys 16 s/10 cm.

Tampellalla oli tuohon aikaan Lintu-lankasarja. Tein vuonna 1979 tai 1980 sarjaan kuuluvasta ohuehkosta luonnonvärisestä Punatulkku-pellavapuuvillalangasta lanteilta tiukan helmaan reilusti levenevän helmineuleisen hameen ja hihattoman puseron sen seuraksi. Puseron käytin aikoinaan aivan loppuun, mutta tuon hameen pitäisi vielä olla jossain vintin uumenissa. Okrasävyisestä Huuhkajasta kudoin hameen äidilleni ja keltaruskeasta tein itselleni raglanhihaisen pitkähkön puseron.

Langan ostin edullisesti Heinolasta Tampellan tehtaanmyymälästä isän henkilökunta-alennuksella. Vuosia sitten lopetetusta myymälästä sai myös hyvälaatuisia lakana- ja sisustuskankaita.

Tampellan Tekstiiliposti 1979 kertoo lankasarjasta seuraavaa:

Tampellan uudet lintusarjan käsityölangat ovat huolella viimeisteltyjä. Ne kestävät konepesun ja monet sopivat myös koneneulontaan. Puuvillalankoja löydät useita, ohuesta ja taipuisasta Haikarasta paksuun ja pehmeään Joutseneen. Kalalanka-tyyppiset Tiira ja Lokki sopivat myös virkkuutöihisi. Klassisten perusvärien lisäksi saat valikoituja muotisävyjä.

Pellavasekoitelangat ovat moni-ilmeisiä. Pääskystä ja Punatulkusta syntyy elegantteja - juhlaviakin neuleita. Niissä on sileää, kiiltävää aivinaa, sitä hienointa pellavaa. Kiurusta ja Huuhkajasta voit neuloa rustiikkeja, voimakasilmeisiä vaatteita. Ne sisältävät aitoa, karkeaa rohdinpellavaa.

Onko kellään muulla muistoja kyseisistä langoista?

2 kommenttia:

AnneV kirjoitti...

Iiih! Autuaasti olin unohtanut koko lintusarjan, mutta ihmeesti se palautui mieleen. Mä olen joskus ennen 90-luvun puoliväliä saanut ex-työkaverilta lankoja, joiden joukossa oli myös jotain lintulankaa. Mitähän tipua se olis ollut, joka tapauksessa keskivahvaa pellavasekoitetta, väriltään pehmeän keltaista. Ja nyt kun tuli puheeksi, mulle iski saman tien idea, mitä siitä vois tehdä. Paitsi että molemmat on kaukana: langat on Suomessa melkein 2000 kilometrin päässä ja kesä vasta vuoden päästä. Pysyyköhän ajatus mielessä niin kauaa?

Meri kirjoitti...

Teit hauskan "historia"löydön ! Neuloin ehkä 1984 lyhythihaisen puseron jostain linnusta - opiskelijana ostin langat alesta, mutta olivat kalliita silti. Neule kesti pitkään, mutta on kadonnut jo kauan sitten. Muistan jossain käsityölehdessä lankoja mainostetunkin ? SKK:ssa ?