25.4.2006

Vyyhdinpuuongelma

Aluksi kaunis kiitos kaikille viime aikoina kommentoineille, kommentteja on aina kiva saada, muutama sanakin riittää, koetan itsekin muistaa tämän, vaikka välillä tuntuukin hassulta kirjoittaa jonkun blogin kommentteihin se kymmenes "kaunis neule" tms, kun niin monet ovat jo ehtineet saman sanoa, minka itse haluaisi, mutta kyllä se silti kommentin vastaanottajaa ilahduttaa. Sitten hieman vyyhdinpuuasiaa.


Minulla on lojunut vintillä monta vuotta vyyhdinpuut, jotka äitini sai eräältä tutultaan vuosia sitten. Puut olisivat muuten menneet kaatopaikalle, ellei äitini olisi niitä pelastanut. Jotain vikaa puissa on eli ilmeisesti niistä puuttuu jokin osa. Yritin netistä löytää selventävää kuvaa vyyhdinpuista, mutta en löytänyt. Ilmeisesti jonkinlainen samantapainen kiristysmylpyrä tarvittaisiin tuohon välillekin kuin on tuossa ylimpänäkin, että vyyhdin kokoa voisi säätää. Kokeilin siirtää tuon yläkiristäjän tuohon väliin, mutta kaipaa sitten kyllä kiristäjän tuohon yläpuolellekin, sillä vyyhtiä tehdessä puusäleet nousivat ylöspäin ja vyyhdin koko pieneni eikä vyyhdistä tullut tasainen. Helppohan tuohon on jonkinlainen kiristin väsätä, mutta haluaisin tietää millainen se "oikeasti" kuuluu olla.

21 kommenttia:

Ziina kirjoitti...

osaisikohan kuttu tilkkutäkin alta auttaa, hänellä on ainakin samanlaiset esiintyneet blogissa

Mermaid kirjoitti...

Minulla on tuollainen samalainen härveli, eikä siinä ole välissä mitään kiristintä. En tosin tiedä, pitäisikö olla, mutta hyvin on toiminut ilmankin ;-)

Kannattaa kokeilla kiinnittää vyyndinpuu vaakatasoon (esim. johonkin tuolin selkänojaan tms.), jolloin se ei "levähdä auki" vyydin ollessa melkein loppu.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta välissä ei tarvita kiristintä, vyyhti pitää härvelin ruodussa siihen asti kunnes lanka loppuu ja sitten leviää kuten sinulla kuvassa. -Tuula

Tiina kirjoitti...

Minä ostin vyyhdinpuut itselleni lokakuussa, niiden kuva on täällä:
http://kasityolainen.blogspot.com/2005/10/taikasormet.html
Niissä yläosa pysyy aina paikallaan ja alhaalla on kiristysruuvi jolla vyyhdinpuut asetetaan siihen leveyteen johon ne halutaan.

Lankakomero kirjoitti...

Jos tuossa välissä ei ole mitään, niin silloin puut ovat aina ääriasennossaan eikä vyyhdin kokoa voi säätää tai sitten en vain osaa käyttää näitä oikein...

Lankakomero kirjoitti...

Tuula: valmiin vyyhdin keriminen noin varmaan onnistuukin ilman kiristintä, mutta kun haluan tehdä vyyhdin, niin nsilloin tulee ongelmia.

Lankakomero kirjoitti...

Tiina: eli pitäisi ilmeisesti siirtää tuo ruuvimötykkä ihan alas ja jollain lailla kiinnittää tuo puiden yläosa, joka nyt seilaa ylös alas. En ole mitään näillä puilla aiemmin tehnyt, kun en ole tarvinnut, ovat lojuneet vintillä, mutta nyt olisi tuollaisista apua, kun värjäystä varten lankoja pitäisi saada kerältä vyyhdiksi. Puiden antaja sanoi aikanaan, että ne ovat rikki, mutta en voi häneltäkään asiaa kysyä, kun ko. hlö on jo kuollut.

Mermaid kirjoitti...

Mitä, jos vyyndinpuut kiinnittäisi ylösalaisin? Silloinhan tuo yläpuolella (siinä tapauksessa alapuolella) oleva kiristin pitäisi puut oikeassa osennossa.

Mermaid kirjoitti...

Tyhmä minä... eihän se toimi, vaikka kääntäisi ylösalaisin kun molemmat päät ovat irtonaiset... Tää lähtee häpeemään...

meemu kirjoitti...

En osaa minäkään auttaa. Anopilta lainasin just tuollaiset ja niistä puuttuu myös se kiristin (on siinä siis ollut). Hätäavuksi taittelin pahvista sellasen sopivan pituisen "putken" siihen väliin. Miehen idea, mutta toimii;))

Lankakomero kirjoitti...

Siirsin kiristinmöllykän alas kuten Tiinan kuvassa ja kokeilin vaakatasossa. Onnistui melko hyvin eli nyt tuli tasainen vyyhti. Onneksi löytyi sellainen paikka, mihin sai vaakatasoon tuon kiristettyä kiinni.

KirsiJ kirjoitti...

Katso täältä kuva omista vyyhdinpuistani:
http://kirsij.vuodatus.net
Oikeassa reunassa on vyyhdinpuut. Alaosassa (langan takana osittain) on alaosan kiristäjä, jolla säädetään kerinpuun leveyttä. Näitä on erilaisia, siis nää kerinpuut ovat eri asia kuin vyyhdinpuut. Mutta ovat kyllä samannäköiset. En ole koettanut pitää vaakatasossa.

Villasukka kirjoitti...

Sain eilen postissa Huuto.netistä ostamani puut. Ei niissä ole tuollaista kiristyssysteemiä ollenkaan. Hyvin tuntuvat pysyvän ilman mitään, mutta varressa on myös pieniä (naulan mentäviä) reikiä. Joten varmuuden vuoksi ajattelin vyyhdin loppupuolella laittaa pienen naulan reikään, jottei tule äkkiromahdusta. Idea on vielä testaamatta.

Anonyymi kirjoitti...

moikka!
jos siinä "varressa" on reikiä, niinkun joku oli kirjottanu,niin siihen voi laittaa naulan tmv joka mahtuu...silleen sitä saa kokoa muunneltua.testattu on käytännössä, mun mutsilla on tollanen vanha kerinpuu=)
-merja-

katjanid kirjoitti...

Hmm... mulle tuli mieleen että jos vyyhdin tekemistä varten aluksi solmisi erillisen langan/narun halutun mittaisena puiden "ympärille" niin se pitäisi puut sopivasti "auki".

Meeri kirjoitti...

Minulla on samanlaiset vyyhdinpuut. Siinä on vain yksi kiristin, joka tulee yläpuolelle. Eli vyyhti laitetaan siihen kohtaan, jossa on nuo "nastat", eli keskelle pitkiä puita. Kiristys paikalleen tapahtuu tuolla mutterisysteemillä, eli painetaan se niin alas kuin vyyhti antaa periksi. Sitten kiristys. Ei niissä pitäisi ollakaan kuin yksi kiristin.

KirsiJ kirjoitti...

Siis mulla on kerinpuut eikä vyyhdinpuut. Anteeksi, mutta käteni kirjoittavat joskus nopeammin kuin ajattelen.

Lankakomero kirjoitti...

Kerinpuut noi munkin toiselta nimeltään on tai kerinlehdet, mutta vyyhdinpuiksikin niitä sanotaan. Tämä taitaa olla taas samanlainen murrejuttu kuin kutoa-verbin kanssa.

Jaana kirjoitti...

en tiedä onko vanha juttu; Näyttäisi, että kiristettävä mollukka pitäisi olla kehikon alapuolella.
Eli kehikko kahden mollukan väliin, alas se mitä voi kiristää...näin saat leveyden pysymään vakiona.

Anonyymi kirjoitti...

Vanha asia, mutta sanonpa vain, että nämä ovat kerinpuut eikä vyyhdinpuut. Näihin laitetaan valmis vyyhti ja keritään lanka kerälle. Vyyhdinpuut ovat asia erikseen, missä laitetaan lanka vyyhdille.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Joo, tiiän, että ovat pääasiassa tarkoitettu valmiille vyyhdeille, mutta voi näitä käyttää toisinpäinkin eli vyyhtien tekemiseen ;). Ja kuten tuolla aiemmin totesin kyllä näitä vyyhdinpuiksikin kutsutaan esim. Piikkopirta myy tällaisia juuri vyyhdinpuu-nimellä.