26.4.2006

Värjäilyä

Kiitos taas kaikille kanssani vyyhdinpuuongelmaa pohtineille. Kyllä nämä neuleblogit ovat mahtava yhteisö!

Siirsin kiristinmöllykän alas kuten Tiinan kuvassa ja kokeilin vyyhdin tekoa vaakatasossa Mermaidin vinkin mukaan. Se onnistuikin melko hyvin eli sain tasaisen vyyhdin aikaiseksi. Pystyasennossa tuo ei kyllä ilman lisäkiristintä olisi onnistunut. Onneksi löytyi sellainen paikka, mihin sain vaakatasoon tuon häkkyrän kiristettyä kiinni. Mitään huippuluokkaa ei käytettävyydeltään mielestäni tämän mallinen vyyhdinpuu ole. Pari helppo- ja nopeakäyttöistä lisäkiristintä auttaisi asiaa paljon. En yleensäkään tule kovin hyvin toimeen tuollaisten avautuvien kapineiden kanssa. Olen joskus ollut aivan solmussa jopa silityslaudan kanssa.

Kuvan kauniista vanhasta vähän erimallisesta vyyhdinpuusta löysin Vanhalinnan sivuilta. Entisinä hyvinä aikoina sai morsian sulhaselta itsetehdyn vyyhdinpuun lahjaksi naimisiin mentäessä.

Syy, miksi juuri eilen innostuin kaivamaan vyyhdinpuut vintiltä esille oli se, että halusin vyyhditä neljä 100 gramman kerää harmaata Jämsän Huopatehtaan Sanni-sukkalankaa värjäystä varten. 200 grammaa sitten eilen värjäsin samoilla Robertsin karamelliväreillä, joilla joulukuussa värjäsin Nalle-lankaa.


Liotin ensin lankoja puolisentoista tuntia seoksessa, jossa oli 2,5 litraa vettä ja 7,5 dl etikkaa. Sitten otin langat pois ja lisäsin puolisen litraa vettä ja jaoin vesietikkaseoksen kahteen kattilaan ja kuumensin kiehuvaksi. Sammutin tulen kattiloiden alta ja lisäsin toiseen kattilaan sinistä ja toiseen vihreää väriä. Sekoitin värin tasaiseksi ja laitoin vyyhdin toisen pään toiseen kattilaan ja toisen toiseen. Jonkun ajan kuluttua lisäsin sinisen sekaan hieman punaista, että sain tummemman sinistä ja vihreään lisäsin sinistä, jotta sain tummemman vihreää aikaiseksi. Samoissa liemissä värjäsin vielä toisenkin vyyhdin, tällä kertaa lisäsin reilummin punaista sinisen sekaan, jotta sain violetteja sävyjä.

Hyvin tuntui väri tarttuvan, vaikka Sanni on koostumukseltaan vain 50 % villaa ja loput polyamidia ja polyesteriä. Värijauhetta meni todella vähän, ehkä puolisen teelusikallista yhteensä. Saan vielä monta lankakerää värjättyä.

2 kommenttia:

juuli kirjoitti...

Kaunis värjäystulos! Ovatko ne siis "ihan tavallisilla" elintarvikeväreillä värjäiltyjä? "" siksi, että eihän tuollaisia värejä kehtaisi enää suuhunsa panna kun on nähnyt mitä ne tekee villalle.

Lankakomero kirjoitti...

Apteekista saatavia Robertsin jauhemaisia karamellivärejä. Minun värini ovat peräisin kaappien kätköistä aivan 60-luvun lopusta. En tiedä ovatko voimakkaampia kuin nämä nykyiset karamellivärit, mutta hyvin pieni ripaus riittää.