2.9.2006

Lahjontaa


Huivilankaa odotellessani aloitin torstai-iltana neuloa miesten sukkia punavioletista Jussista ja itsevärjätystä Sanni-sukkalangasta nelosen sukkapuikoilla 56 silmukalla. Eilen hain sitten tilaamani huivilangan ja kerin sen ja ehdin illalla jo jonkun verran huivia neuloakin. Minulla meni 1400 metrin Merinosilkin kerimiseen 40 minuuttia eli vähemmän kuin lukemieni kerimiskokemusten johdosta odotin.

Kerin ihan parhaaksi tavaksi kokemallani käsipelillä eli kävin sohvalle istumaan ja laitoin vyyhdin polvien ympärille. On muuten mielestäni parempi ja nopeampi tapa kuin pyytää jotakuta pitelemään vyyhtiä. Vyyhdinpuilla en viitsinyt käydä tätä lankaa kerimään, sillä en luota tuohon häkkyrään, se saattaa yhtäkkiä mennä kasaan ja silloin on ohut lanka varmasti sekaisin.


Olen ollut taas kiltti, sillä ihana äityli lahjoi minua Pärnun tuliaisilla. Sain neljä vyyhtiä virolaista villalankaa yhteensä 870 grammaa, kahdet bambuiset laukunkahvat, rullamitan kissojen palasiksi pureskeleman tilalle ja kolmet pyöröpuikot. Bambukahvat maksoivat Pärnussa 40 kruunua pari eli noin 2,5 euroa ja Addin kolmosen 100 sentin pyöröt maksoivat 41 kruunua ja nelosen vastaavat 46 kruunua. Vaaleista langoista tummempi 245 gramman vyyhti maksoi 40 kruunua!

Saas nähdä pärjäävätkö nuo Addit vanhoille 60-luvulta peräisin oleville pyöröilleni. Pitsineulontaan eivät Addit monen mielestä sovellu, koska puikkojen kärki ei ole tarpeeksi terävä ja minähän käytän pyöröpuikkoja oikeastaan vain pitsiliinoja neuloessani.

9 kommenttia:

Sia kirjoitti...

Siis tosissaan?? Kerit käsin alle tunnissa?!? Olet GURU!

Lankakomero kirjoitti...

Kyllä, ihan kellosta katsoin ajan. Pitäisiköhän perustaa kerimispalvelu? Tein kyllä kahdessa osassa eli ensin kerin 50 grammaa ja meni 20 minuuttia, söin välissä ja sitten kerin toiset 50 grammaa vyyhdistä, taas 20 minuuttia. Ihan yhdellä istumalla kerien olisi voinut mennä ehkä vähän enemmän aikaa, kun olisi ranteet väsyneet enemmän.

maryanne kirjoitti...

Saanko kysyä miksi et käytä pyöröpuikkoja suorassa neuleessa? Minusta ne ovat kevyemmät käyttää ja silmukat eivät putoa koskaan.

Lankakomero kirjoitti...

En pidä pyöröpuikoilla neulomisesta. Minusta suorilla neule jakaantuu tasaisemmin eikä rötkötä painavana siinä keskellä pyöröpuikkoa kasassa. Suorista puikoista saa tukea. Myös neuleen mitat on helpompi tarkistaa suorilla puikoilla ollessa. Minulle ei tule niska tai hartia eikä mikään muukaan paikka kipeäksi suorilla neuloessa, mutta pyöröillä tulee. Aivan samaa sanoo äitini. Ehkä meillä vaan on suorilla puikoilla neulomiseen sopiva tekniikka. Pidän neuletta aika alhaalla sylissä hartiat rentoina neuloessani. En myöskään tee puseroita pyörönä vaan haluan ehdottomasti tehdä etu- ja takakappaleet erikseen. Tuntuu, että neule edistyy nopeammin ja jälleen helpompi tarkkailla neuleen kokoa, enkä halua neuloa koko ajan oikeaa.

maryanne kirjoitti...

Minäkin neulon kyllä aina etu- ja takakappaleet erikseen. Täytyypä kokeilla, olisiko ne suorat puikot kätevämmät:)
Toinen kysymys:Kun saat lankoja satunnaisia määriä, esim.yhden tai kaksi vyyhteä, miten mitoitat neuleesi niiden mukaan että lanka ei lopu kesken? Minulla ongelma on aina sama, lankaa on liian vähän tai liian paljon,ja langanloppuja jää. Mitäs niille teen?

Lankakomero kirjoitti...

Yleensä ostan lankoja reilusti ainakin 600 - 700 grammaa samaa värierää ja laatua, että niistä sitten riittää esim. pitkähihaiseen puseroon. Enkä oikeastaan koskaan osta lankaa jotain tiettyä neuletta varten, koska en osta normaalihintaisia lankoja, vaan tarjouksista kun kohdalle sattuu. Saatan ostaa sitten monta kiloa kerralla. Yhtä, kahta kerää lankaa en osta kuin poikkeustapauksissa, silloin mielessäni on jo jokin huivi tai sukat, joihin ei enempää mene tai minulla on jo samaa lankaa kotona. Pienet keränloput annan äidilleni, joka käyttää ne ristipistotöihinsä. Erivärisistä samaa tai samanpaksuista lankaa olevista keränlopuista teen joskus monivärisiä neuleita. Joskus, kun oikein tiukalle menee, ihan lasken langanmenekin neuleeseen muutaman kerroksen menekin ja vyötteessä ilmoitetun metrimäärän perusteella. Kun yhden kerän verran on neuletta neulonut, voi siitä jo karkeasti päätellä miten paljon loppuneuleeseen lankaa menee. Suorista puikoista vielä, että ainakin minä saan niillä paljon tasaisempaa jälkeä aikaiseksi kuin pyöröpuikoilla, koska se johto-osa on päitä ohuempi pyöröpuikoissa ja silmukat pääsevät "elämään" enemmän kuin suorilla tehdessä.

Helmis kirjoitti...

Minäkin olen vähitellen taas palaamassa suoriin puikkoihin monissa neuleissa. Tuntuu, että käsiala pysyy paremmin kurissa ja silmukatkin kuosissa - pyöröllä ne jotenkin leviävät muodostaan.
Mutta toisaalta luontainen laiskuus ja saumojen ompelun välttely painavat vaakaa toiseen suuntaan. Lisäksi pitkät puikot vievät neuloessa (sohvalla) enemmän tilaa.
Eli täytyy aina vähän vaihdellakin :).

sikuri kirjoitti...

Olet inspiroinut minua pitkään. Nyt vihdoin tuloksia
http://sikuri.vuodatus.net/blog/230395?showcomments=yes#bottom , jos haluat käydä katsomassa

juuli kirjoitti...

Ihanat sukat! Tosi herkulliset värit, kivan syksyiset. Kun en muista lukeneeni värjälystä, viitsisitkö kertoa millä väreillä ja miten?