23.11.2006

Foxit Reader ja CutePDF Writer

Monet neuleohjeet ovat netissä pdf-tiedostoina, joten tässä vähän parista ohjelmasta, joilla toisella pdf-tiedostoja voi lukea ja toisella tehdä.

Yleisimmin käytetty pdf-tiedostojen lukuohjelma on Adoben Acrobat Reader, mutta kätevämpiä ja nopeampia vaihtoehtoja tällekin ohjelmalle löytyy. Itse olen heivannut hitaasti käynnistyvän Acrobat Readerin pellolle jo aikoja sitten ja käytän sen sijaan Foxit Readeria. Kooltaan murto-osan Acrobat Readerista olevalla Foxit Readerillä voit pdf-tiedostojen lukemisen lisäksi täyttää lomakkeita ja tehdä pdf-tiedostoihin omia merkintöjäsi esim. alleviivata, korostaa, ylivetää, piirtää grafiikkaa jne. Tosin ohjelman ilmaisversiossa omia muistiinpanoja sisältävään tiedostoon tulee sivun ylälaitaan teksti, joka kertoo ohjelman olevan kokeiluversio. Jos täytetyn lomakkeen tiedot haluaa tallentaa, onnistuu se valitsemalla Advanced -> Form Utilities -> Export Form Data -> To Form Data File (FDF). Tallennetut lomaketiedot haetaan avatulle pdf-lomakkeelle valitsemalla Advanced -> Form Utilities -> Import Form Data from -> ja valitaan lomakkeen aiemmin tallennettu fdf-tiedosto. Lomakkeisiin ei mitään ylimääräisiä merkintöjä tule.

Tiedostojen muuntaminen pdf-tiedostoiksi taas onnistuu ilmaisella CutePDF Writerilla. Jotta homma pelaisi, tarvitsee koneelle asentaa myös Ghostscript PS2PDF converter, joka löytyy tuolta CutePDF Writerin yhteydestä. CutePDF Writer asentuu tulostimeksi tulostimien joukkoon ja pdf-tiedosto tehdään avaamalla muunnettava tiedosto (esim. html, txt, rtf, doc) ja valitsemalla valikosta Tulosta (Print). Tulostimeksi valitaan CutePDF Writer ja klikataan Tulosta-kohdasta, jonka jälkeen tiedosto tallennetaan halutulla nimellä haluttuun kansioon. CutePDF Writerin avulla voi tehdä pdf-tiedostoja millä tahansa ohjelmalla, jolla voi tulostaa. Toimivia linkkejä CutePDF ei valitettavasti osaa tehdä.

Tylsän kuvattoman postauksen lopuksi neuleista sen verran, että sain sinisen puuvillaneuleen valmiiksi eilen, mutta säädyllistä kuvaa en siitä valitettavasti tässä marraskuun pimeydessä saanut, joten jääköön suosiolla esittelemättä, kun on kuitenkin aivan samanlainen kuin aiemmin neulomani. Pääsin taas pitsineuleisen huivin kimppuun, kun yksi tuttu soitti pari päivää sitten ja kysyi, tekisinkö liukuvärjätystä punaisesta langasta huivin. Jos minulla siis vielä sitä lankaa on jäljellä. No, onneksi oli.

4 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Tucows.com on pullollaan erilaisia kilkkeitä ja kalkkeita pdf:ään liittyen.Esi. Acrobat Readeriin on olemassa "boosteri", joka hippasen paljon nopeuttaa softan avautumista.

katriina kirjoitti...

Ai joo, ja Tucows kivasti huomioi eri käyttiksille tehdyt ohjelmat:)

Lankakomero kirjoitti...

On kyllä niin paljon nopeampi ja kätevämpi tuo Foxit Reader, että en kyllä itse enää Acrobatiin palaa. Tiesin kyllä tuosta Acrobatin nopeutusmahdollisuudesta Foxitiin siirtyessäni. Ennen CutePDF Writeria mulla oli joitakin vuosia sitten yks toinen pdf-tiedostoja tekevä ohjelma käytössä, joka oli todella hyvä eli teki pieniä, hyvälaatuisia tiedostoja, mutta sitten se muuttui maksulliseksi ja silloin tuli kokeiltua ja katseltua noita muita ilmaisia pdf-tiedoston teko-ohjelmia. Ilmaisella Open Officellahan voi myös tallentaa pdf-muotoon.

Anonyymi kirjoitti...

Aiheeseen päästyä vinkkaisin vielä yhdestä pdf-kääntäjästä, joka toimii niin hyvin, että käytän sitä töissä. Kyseessä on open source- ohjelma PDFCreator, sen voi ladata mm. täältä: http://www.download.fi/
tyopoytaohjelmat/tekstieditorit/
pdfcreator.cfm

(huom. linkki ei toimi suoraan, jouduin muokkaamaan sitä, että mahtui kommenttilootaan)

MaryAnn