26.10.2007

Neulotaan.net

Sain eilen neulotaan.netistä sähköpostia, jonka tulkitsin spämmiksi ja huomautin siitä heille. Tänään sain huonoa suomea ja kirjoitusvirheitä vilisevän vastauksen valitukseeni. Saman mailin ovat ilmeisesti saaneet kaikki, jotka sivustosta ovat sen ylläpitäjälle valittaneet. Vastasin mailiin seuraavasti:

"Hakusivussanne ei olisikaan mitään huomauttamista, jos olisitte toteuttanut sen kuten esim. täällä: http://www.reseptihaku.com/.

Rikkoo mielestäni tekijänoikeuksia koota noita kommentteja ja pätkiä blogiteksteistä sivuillenne. Pelkissä linkeissä, esim. lueteltu neuleblogit ja blogin nimeä klikkaamalla pääsee ko. blogiin, ei ole mitään lainvastaista. Tällainen listahan meillä kuitenkin jo on olemassa.

Sitaattioikeus toisten tuottamaan tekijänoikeuden alaiseen materiaaliin on olemassa, mutta mielestäni se, että sivunne koostuu pelkästään muilta lainatusta materiaalista ei sitaattioikeutta anna. Voisitte esim. esitellä jonkin blogin omin sanoin ja siinä yhteydessä lainata pätkän kyseisen blogin tekstiä, se olisi sitaattioikeuden käyttämistä. Vaatisi siis jotain kirjallista panosta teiltäkin, jotta voisitte osia toisten tekijänoikeuksien alaisista kirjoituksista sivuillenne ilman lupaa lakia rikkomatta laittaa.

Hakukoneella varmasti olisi käyttöä, mutta siihen ei tarvita noita etusivun tekstien ja kommenttien pätkiä. Jos haluatte niitä käyttää, niin vain sellaisista blogeista joiden kirjoittajilta olette luvan siihen saaneet. Yksinkertaistakaa. Osto- ja myyntipalstan halukkaille voitte toki palvelunne yhteyteen laittaa.

Suomen kielen ja kieliopin kertaus voisi myös tehdä hyvää.

Terveisin Lankakomero"

Tällä hetkellä neulotaan.net on oman ilmoituksensa mukaan hengähdystauolla.

11 kommenttia:

ilu kirjoitti...

Musta on vähän harmi, että Neulotaanin hyvä idea meni vähän mönkään, kun niin moni poltti hihansa.

Minusta oli loistava ajatus, että joku harrastuksekseen haluaa tehdä tuollaisen neuleaiheisen koontisivun, varmasti vilpittömin aikein ja yleishyödyllisyyttä tavoitellen. Myönnettäköön, että ongelmaksi tuli tämä luvankysymättömyys monen asian kohdalla. Mietin kuitenkin sitä, että moni suuttui pelkästä listauksestakin, vaikka semmoista tekee monikin sivusto, ihan luvatta! Onkohan ongelma lopulta se, että sivuton takana ei ole kukaan neuleblogistaniasta ennestään tuttu?

Ja täytyy sanoa, että minulta lupa kyllä kysyttiin...

villasukka kirjoitti...

Kiitos kauniista sanoistasi.

Lankakomero kirjoitti...

Pelkkien linkkien listaaminen, kunhan lista kootaan itse eikä suoraan kopioida jostain, on ihan laillista eikä siihen tarvitse kysyä lupaa. Mutta toisten tekstien upottaminen oman palvelun sisällöksi on tässä se mikä hiertää ja tuo palvelusta kertominen sähköpostitse on tavallaan markkinointia ja Suomessa yksityishenkilöille ei saa ilman heidän lupaansa lähettää mainossähköpostia. Ei ole kiva esim. sellaisella mobiiliyhteydellä, jossa joka tavusta joutuu maksamaan saada spämmiä. Yllättävän moni ei tätä tiedä tai tule ajatelleeksi. Siinä mielessä tuo luvan etukäteen kysyminenkin sähköpostitse on vähän ongelmallista. Etanapostitse tulevat mainokset ovat ihan eri asia kuin sähköpostiin, niistä ei vastaanottaja maksa kuten sähköpostista. Minulta ei ole lupaa kysytty, eilen vain tuli maili, jossa kerrottiin sivustosta ja oma bloginikin oli jo siellä.

Lankakomero kirjoitti...

Mistä voi tietää, millä mielellä neulotaan.net oli perustettu, tuskin nyt kuitenkaan aivan pyyteettömästi. Jossain vaiheessa, kun käyttäjiä olisi ollut tarpeeksi olisi mainoksia ehkä ilmaantunut sivustolle. Voivathan he vieläkin pystyttää neuleblogihakukoneen, mutta ilman noita teksti- ja kommenttilainauksia. Ja mistään en voi tietää onko palvelun takana joku neuleblogeista tuttu vai ei, kun sivustolla ei mitään ylläpitäjien nimiä ollut. EIkä domainnimihakukaan selvyyttä asiaan tuonut. Onko Heikki Makkonen oikea hlö, sitä en voi tietää.

Liisi Pupunen kirjoitti...

Ymmärrän kyllä Ilun harmituksen - sinänsä neuleblogihaku ja oma "muistikirja" ohjeille voisi olla hyödyllinenkin.

Mutta mielestäni tässä postauksessa sanottiin erittäin hyvin se, mikä mätti: blogiteksteistä ja kommenteista julkaistiin omalla sivulla pitkiä pätkiä lupaa kysymättä, asiayhteydestä irrallaan ja ilman omaa luovaa panosta. Mielestäni tuo on vähän sama kuin jos julkaisisin blogissani vain muiden bloggaajien tekstejä kopioi ja liitä -menetelmällä. Tekstin julkaiseminen muualla jos sitä samalla esittelee / kommentoi / arvostelee / kehuu / haukkuu / muuten pohtii omassa tekstissä on eri asia eikä vaadi mielestäni lupaa (sitaattioikeus).

Siis: saattaisin käyttää tätä palvelua ilman noita kommentti- ja blogilainauksia. Jos blogien sisältöä lainataan näin, pitää mielestäni kysyä lupa, ja lainatun blogin pitäjän kuuluisi tiedottaa kommentoijilleen, että kommentit julkaistaan muuallakin.

Se, onko palvelun taustalla joku neuleblogimaailmasta tuttu henkilö vai ei, ei mielestäni kuulu tähän. Ihan yhtä väärin tämä olisi joka tapauksessa.

Lankakomero kirjoitti...

Näin on, liisi.

ilu kirjoitti...

mun mielestäni olis mukavaa kuulla, minkälaisen vastaanoton ruokabloggaajien joukossa on saanut saman porukan tekemä makuhaku.fi http://www.makuhaku.fi/mh/app/index.html

se toimii tismalleen samalla tavalla, on jo toiminut jonkin aikaa eikä siellä näy mainoksia tms. aika vilpittömältä vaikuttaa minusta se.

vaikka kyllä minä tunnustan heidän tekemänsä tyhmyydet tämän neulotaan.netin pystyttämisessä. Mutta harmi, koska itse idea on yhtä hyvä kuin makuhaku.fi: ssäkin.

.k kirjoitti...

^ Aivan, idea on hyvä. Esim se haku on uutta ja tervetullutta. Mutta toteutus tökkii! Oispas ollu kiva jos ois kysytty etukäteen, suurimmalta osalta kun ei kysytty.

Lankakomero kirjoitti...

Tekijänoikeuksien loukkaaminen on asianomistajarikos, joten sen jonka oikeuksia on loukattu on itse huolehdittava oikeuksiensa valvonnasta ja näin me juuri teimme. Ruokablogien joukossa ei kukaan ole halunnut oikeuksistaan huolehtia tai ei välitä, joten silloin ei viranomainen asiaan puutu ellei asianomistaja sitä pyydä.

pörrö kirjoitti...

Sinäänsä neulotaan.netin kaltainen palvelu toteutettuna vapaa-ehtoisuuteen perustuen voisi jopa toimia. Sitaattioikeuden perusteena laissa on se, että osana omaa sisältöä voidaan toisten tekstiä siteerata. Jos sivuston sisältö on pääasiallisesti lainattua ja kun feedit syötetään koneellisesti en itse ainakaan näe kyseessä olevan toimituksellisen siteeraamisen. Lisäksi kommenttien julkaisussa toisen kirjoittajan blogin nimellä on mielestäni myös muitakin kuin eettisiä ongelmia. Tämän blogin kirjoittaja ei voi minun puolestani antaa lupaa uudelleenjulkaista tekstejäni toisaalla bloginsa nimellä, joten edes blogin kirjoittajan luvan kanssa tuo ei voinee olla myöskään laillista.

Teknisestihän feedejä voidaan imuroida helposti ihan perus open source- ohjelmilla osaksi omaa sivua. Jotkut blogisoftatkin pystyvät syömään blogiin tavaraa suoraa feedeistä. Monet uutispalvelut tuottavat myös sellaista feediä, jonka he käyttöehtojen mukaan antavat yksityiskäyttöön ilmaiseksi. Sensijaan kaupalliselle sivustolle uutisfeedin lukemiseen vaaditaan sopimus ja yleensä jonkinlainen korvauskin.

Asiakkaalle voisi ihan hyvän nettitavan mukaisesti tarjota reader-palvelua (esim. google reader) jossa asiakas itse tilaa syötteet. Tällöin ei kuitenkaan julkisteta koko maailmalle asiayhteydestään irroitettuna uudelleen tavaraa.

Suoramainontakielto koskee ymmärtääkseni vain kaupallista mainontaa eikä sivusto näyttänyt mainostavan sinne surffaajalle muuta kuin Nebulaa. Toisaalta spämmi voi toki olla laillistakin olematta yhtään vähempää ärsyttävää.

Jokatapauksessa olen itse iloinen siitä, että sivusto meni tuumaustauolle ja että sitä oikeasti mietitään. Pelkäämpä vain että tässä on Makkonen pilannut hyvän idean hutikoimalla ja kiirehtimällä jotain sellaista, joka olisi voinut lentää korkeallekin vapaaehtoisuuteen ja sosiaaliseen mediaan perustuessaan.

Ja ihan mitenkään neulotaan.net palveluun liittymättä on pakko sanoa, että teknisenä suoritteena Ravelry vaikuttaa todella kunnianhimoiselta ja onnistuneelta. On siellä paljon vielä kaikenlaista tekemistä, mutta ainakin itse näen että siinä on pitkälti pystytty luomaan tämän käyttäjäryhmän tarvetta vastaavaa koodia.

Lankakomero kirjoitti...

Pörrö, näinhän se on noiden kommenttien osalta kuten kirjoitit eli vain niiden kirjoittajat voivat luvan antaa julkaisuun ei blogin pitäjä. Ilmaisin itseäni vähän epäselvästi, olisi pitänyt olla tarkempi tuossa Makkoselle lähettämässäni viestissä, aika kiireessä sen raapustin.