15.1.2008

Lempilankojeni top 5?

Mielitty pyysi osallistumaan lankameemiin ja kyseli lempilankojeni top vitosta. Tähän on todella vaikea vastata lankojen nimillä, koska valitsen lankani lähinnä näppituntumalla. Vuosien varrella olen oppinut aika hyvin arvioimaan langan ominaisuuksia tuoteselosteeseen ja pieneen hypistelyyn luottaen.

Mielilankani ovat melko ohutta puuvillaa tai puuvillasekoitetta, erityisesti pidän puuvillan ja viskoosin tai pellavan sekoituksista. Kelpuutan myös jonkin verran akryylia puuvillan sekaan lankaa keventämään ja joustoa antamaan.

Jo lopetuista langoista olen pitänyt Novitan Cottonellasta ja Novitan Jasmin-langasta, joka ei siis ole tätä viime vuosien Jasminia, vaan 90-luvun alussa myynnissä ollutta froteemaista puuvilla-viskoosi-akryylisekoitetta (35% pv, 39% visk., 26% pa), jolla saa joustavan, mutta kuosissaan kuitenkin pysyvän neulepinnan. Minulla on noista langoista yli kymmenen vuotta sitten tehtyjä puseroita ja takkeja, jotka ovat vielä aivan käyttökelpoisia, ahkerasta käytöstä ja monista pesukerroista huolimatta. Vähän ennen joulua olin tosi mielissäni, kun äiti löysi kirpputorilta minulle kyseistä valkoista Jasmin-lankaa kilon pussillisen.


Muistelen myös kaiholla lankaa nimeltä Fildea No. 87 (93 % pv, 4 % pa, 3 % visk.). Tampellan pellavaa sisältävät lintulangat olivat myös mieleeni.

Merseroitua ohutta puuvillaa käytän pitsiliinoihin ja silloin harvoin, kun neulon sukkia on villalangan seassa ehdottomasti oltava noin 25 % polyamidia sitä vahvistamassa. Ja lankojen pitää tietenkin olla konepestäviä. Yleensä ottaen pidän epätasaista, elävää pintaa tuottavista ja vähän velton tuntuisista, "lötköistä" langoista.

Katjaa ja KirsiJ:tä täytyy vielä tässä erikseen kiittää You make my day -tunnustuksista! Te voisittekin kertoa omista mielilangoistanne!

Mielitty wanted to know which are my favorite yarns Top-5. This is a difficult question, because I'm more interested in yarn's concistence than who is the manufacturer. I like cottons, cotton-viscose or cotton-linen blends and there may also be some acrylic to make heavy cotton yarn lighter. If I knit socks there must be about 25 % of nylon strengthening wool. And of course the yarn must be machine washable.

6 kommenttia:

Stricker kirjoitti...

Olipas sopivaan aikaan tämä sinun postauksesi! Juuri eilen kaivelin lankapussukoitani ja löysin sieltä pirtsakan värisiä froteetyyppisiä joustavia lankoja, jotka ajattelin heittää tarhaan lahjoitettavaan pussiin, kun en osannut keksiä niistä mitään tehtävää. En kuitenkaan hennonut, kun niitä on aika paljon. Osaisitko neuvoa, minkätyyppisiä malleja joustavista froteetyyppisistä langoista kannattaisi tehdä? Tyköistuvia, löysiä, mikä neuletyyli, sileä tms?

Lankakomero kirjoitti...

Tein loppukesästä Jasmin-langasta pari Shapely tank toppia (http://www.whiteliesdesigns.com/patterns/lpullovers/fbc.html) ja tykkäsin kovasti. Tuollainen joustava lanka sopii minusta hyvin sekä tyköistuviin että löysempiin malleihin. Froteemainen lanka näyttää hyvältä vaikka tekisi pelkkää sileää. Minusta toinen tuon tapaisille langoille hyvin sopiva neule on niin sanottu "valekirjoneule" (slip-stitch knitting) eli nostetuilla silmukoilla toteutettu monivärinen neulepinta kuten esim. jämälankapuserossani (http://lankakomero.blogspot.com/2007/01/jmlankapusero.html) tai Hayden Hatin mallineuleessa (http://www.poormissfinch.com/?m=20041031)

Lankakomero kirjoitti...

Vielä lisäys tuohon edelliseen, että mielestäni palmikot sopii myös hyvin tuollaiseen lankaan

Stricker kirjoitti...

Kiitos kaunis, lähden heti tutkimaan ohjeita ja lankoja!

Tuija kirjoitti...

Kiitos visiitistä! Sinulla onkin täällä kauniita käsitöitä. Minä kun olen vain sellainen sukankutoja, niin itse pidän ohuista ja pehmeistä sukkalangoista kuten Fabel ja aloevera-jojoba -villalanka.

sirpale kirjoitti...

Täällä on mukava vierailla - kukkasia sinulle!