5.1.2009

Kevätpäiväntasausyllätyshuivi - mallitilkku ja merkkien selitykset

Tuntuipas kivalta, kun niin moni on kiinnostunut tästä huivi-knitalongistani!

Kuten aiempiinkin huiveihini niin tähänkin, voitte langan valita oman mielenne mukaan ja vähän sen mukaan minkä kokoisen huivin haluatte. Ja mukavaa olisi, jos lankakätköistänne löytäisitte huiviin sopivaa lankaa, niin tulisi niitä varastojakin samalla pienennettyä.

Mallia suunnitellessani neuloin huivin ohuesta villalangasta (tex 37 x 6, 100 grammaa = noin 450 metriä) 4 ja 4,5 mm puikoilla ja sain tiheydeksi (pingotettuna) 4,5 millin puikoilla mallitilkun neulemallilla 15 silmukkaa ja 24 kerrosta. Noita puolimilliä ohuempia puikkoja tarvitaan huivin alussa, mutta mallitilkku neulotaan siis kahdesta tarvittavasta puikkokoosta suuremmalla. Huivista tuli noin 77 cm korkea niskasta helmaan mitattuna ja 194 - 196 cm leveä. Itse aion neuloa toisen huivin tämän knitalongin aikana pellavapuuvillalangasta (tex 76 x 2, 100 grammaa = 650 metriä).

Yleensä ottaen jokin ohuehko lanka (400 - 600 metriä/100 grammaa) käy hyvin. Ja taas ne langan omaa suositusta paksummat puikot kannattaa ottaa käyttöön, että pitsineule pääsisi oikeuksiinsa. Jos haluat ylläolevia mittoja suuremman huivin, valitse hieman paksumpi lanka, mutta kovin paksusta langasta tätä huivia ei kannata tehdä.

Langanmenekki on noin 820 metriä, mutta kannattaa varautua siihen, että lankaa saattaa mennä enemmän, varsinkin jos korvaat osan pitsiosuuksista sileällä ja virkkaamalla päättelyn sijasta päätät huivin neulomalla, jolloin siihen tulee muutama ylimääräinen kerros.

Laitoin tuohon sivupalkkiin knitalongin bannerit, joita klikkaamalla saa jatkossa aina kaikki knitalongiin liittyvät blogipostaukset kerralla näkyviin.

Linkit tiedostoihin:
mallitilkku ja merkkien selitykset(pdf)
pelkkä mallitilkku (gif)
erikokoisia osallistumisnappeja ja bannereita
This was about my Vernal Equinox Shawl Surprise KAL. English version will be available tomorrow.

46 kommenttia:

Monika kirjoitti...

I would love to join your KAL, since I love all your designs. I'm looking forward to the English version.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Monika, thank you for your kind words!

Villasukka kirjoitti...

En ole aiemmin saanut aikaiseksi sanoa, mutta, ehdottomasti olen mukana! Vaikka hävettää sanoa, mutta Suadela taitaa olla ufo.... No, se johtuu vain ja ainoastaan minusta ;) Ja villojenkin kehräys on unohtunut..... Ehkäpä ensi jouluksi saat lankoja ;)

Pia kirjoitti...

Innolla mukana!

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin tahdon mukaan! Omaa blogia ei ole, mutta se ei lienee este ole. Kertoisitko, kuinka vironvilla (liukuvärjätty siis) mahtaisi huiviin sopia ts. onko huivin malli niskasta aloitettava? Vai onko syytä valita yksivärinen lanka mieluummin?

-merja-

Niina kirjoitti...

Hei!
Yritin kopioida napin kuvaa, mutta se jostain syystä muuttuu vain mustaksi. Enkä löydä ketään kuka osaisi auttaa.

Saanko linkittää suoraan blogisi kuvaa käyttäen? Siis käyttää kuvasti osoitetta?

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Niina: Kuvan saat tallennettua klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla ja avautuvasta valikosta sitten "Tallenna kuva nimellä..." (Save Image As...). Laitan nuo muutkin kuvat tähän näkyviin, niin ei tarvitse Picasan puolelta niitä hakea. Jos et millään onnistu, niin voin tarvittaessa lähettää kuvan sinulle sähköpostitse.

-merja-: Viron villa sopii oikein hyvin ja huivi aloitetaan niskasta, mutta ei ole kolmiohuivi.

Kangaskasa kirjoitti...

Hei!
En ole aiemmin tälläisiin "yhteisneulomuksiin" osallistunut, eli pari kysymystä: tulevatko ohjeet blogiisi vai jokaisen sähköpostiin? Tarvitseeko etukäteen ilmoittautua, vai voiko tulla mukaan jos uskaltautuu alkukatsomisen jälkeen?

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Ohjeet julkaistaan täällä ja ei tarvitse ilmoittautua ja voi tulla mukaan myöhemminkin tai sitten voitte ottaa ohjetiedostot omalle koneellenne ja neuloa huivin vasta myöhemmin KALin jo päätyttyä. Jokainen voi siis neuloa ihan omaan tahtiinsa. Kiva on kuitenkin tietää, kuka aikoo osallistua.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
minä meinaan uskaltautua mukaan :)
t.cottonella

Anonyymi kirjoitti...

mie tuun mukkaan myös...t.höperö

Sinikka kirjoitti...

Mukana kanssa,mutta lanka vielä mietinässä ja aloitus jää varmaankin kuun loppupuolelle,kun lähdetään maanantaina reissuun ja ollaan reilu viikko.

MinskuH kirjoitti...

Minäkin ajattelin osallistua, mutta myös minulla menee aloitus loppukuulle ulkomaan matkan takia.

Villasukka kirjoitti...

Luuletko, että 220 g Viron Villaa riittää? Vai onko huivissa jossain kohdassa mahdollisuutta värin vaihtoon? Muun värisiä viron villoja kyllä riittää (yksi vyyhti per väri). Tai sitten kehrää lisää, on nimittäin hyvin saman sävyistä villaa ;)

Sinun villasi, ne jotka olin syksyllä saanut kehrättyä, kertasin eilen keskenään kaksisäikeiseksi. Mielestäni kaunista, ja ohuinta mitä olen koskaan kehrännyt. 27g, laitan postiin, jos löydän osoitteen ja kunhan ehdin - haluan ensin näyttää sitä muutamalle käsityöihmiselle...

Päivikki kirjoitti...

Miekin tuleen mukaan! Ja kysymykseni oon sama kuin Villasukalla!

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Riippuu siitä Viron villan paksuudesta eli jos se on 6/2 niin ei riitä, mutta 8/2, 6/1 ja 8/1 tai 16/2 riittää. Huivissa on tosiaan mainiot mahdollisuudet vaihtaa väriä vaikka aina uuden vihjeen alkaessa.

Mammutti kirjoitti...

Neuloin äsken mallitilkun ja koko näyttäisi täsmäävän, käytössä vitosen puikot (mun pisimmät pyöröpuikot) ja ehkä hivenen kireä käsiala. Lankana Pirtin karstavilla (luonnon) harmaa ja aavistuksen lampaalle tuoksuva. Vielä en kylvettänyt tilkkua.
Jännityksellä odotan huivin alkua...
Kiitokset vielä kerran!

Irina kirjoitti...

Uskaltautuisinkohan minäkin mukaan? Olisin ekakertalainen tällaisessa!Kuulostaa niin mukavalta!

Anonyymi kirjoitti...

Minä myös aion ensimmäistä kertaa osallistua neulomaan yllätyshuivia;) t.Outi

teisa kirjoitti...

Ilmoittaudun mukaan vaikka neulomisinto onkin ollut vähän hukkapiilossa. Jospa virkistyisin kevättä kohti...

Täti Sininen kirjoitti...

Taidan minäkin lähteä mukaan. En oikein tiedä minkä langan valitsen.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, minäkin tulen mukaan vironvillani kanssa ja jos ei riitä niitä loppuosaan jotain muuta. Mallitilkun tikuttelen lauantaina. Ja joskus tulevaisuudessa toivottavasti saan aikaiseksi oman blogin missä sitä sitten esittelen.
Terveisin Lea

Anonyymi kirjoitti...

Mukana olen minäkin! Ensimmäistä kertaa osallistun tällaiseen. Lankaa ei vielä ole, mutta eiköhän se asia järjesty, varsinkin kun on hyvät vihjeet annettuna lankasta.

Ledu kirjoitti...

Hei, minäkin ilmoittaudun mukaan - eli teen omaan tahtiin, kun kiireiltä ehdin. Vironvilloja on ollut laatikossa odottamassa juuri tälläistä projektia. Ensimmäistä kertaa tälläisssa mukana ;)

Nyt sitten mallitilkun neulontaan...

Anonyymi kirjoitti...

Tänään neuloin mallitilkun ja ihan joutuisaa neulottavaa tuo malli oli ja kivan näköistä, nyt vain odottelen homman alkua.
Terveisin Lea

Mari kirjoitti...

Hei! Minäkin liityn joukon jatkoksi. Täytyykin heti kaivella lankavarastoa sopivan langan toivossa :)

jina kirjoitti...

Heippa! Minäkin liityn mukaan joukkoon huivia neulomaan. Lanka vielä pitäisi päättää.. jännää :)

Riitta kirjoitti...

Mukaan lähden minäkin, ensimmäistä kertaa elämässäni ja olen sentään jo melkein 60 vuotias
Riitta

Metta kirjoitti...

Hei! Minäkin tulen, vaikka en ole ennen kokonaista pitsihuivia neulonutkaan. Kerta se on ensimmäinenkin.

Metta

Ultsi kirjoitti...

Wetterhoffin Silvia taitaa olla ihan liian ohutta, vai mitä? Sitä olis luonnonväreillä värjättynä kahta eri sävyä yht. 200 g. Kenties kaksinkertaisena? Täytyypä miettiä.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Mukaan vain kaikki!

Ultsi: Silviaa en ole päässyt käpäilemään luonnossa, joten en osaa sanoa, mutta jos saat tiheyden täsmäämään, niin toki sopii. Kaksinkertaisena saattaisi olla ok.

Riikka kirjoitti...

Vieläkö kerkiää ilmoittautua mukaan. Näköjään mahdollista osallistua vaikkei olekaan ravelryssä.

seijap kirjoitti...

Minäkin lähdin mukaan, ainakin yksi huivi pitää olla aina puikoilla ;-)

kati kirjoitti...

Minäkin lähden mukaan neulomaan huivia. Ensimmäinen osa on jo valmiina.

piisku kirjoitti...

Hei!
Tämä vaikuttaa niin mukavalta, että tekisi mieli kokeilla. Ensimmäinen ongelma; Mulla olisi pellavalankaa (75%pellava, 25% puuvilla), jonka tiedot sanoo "100g = n. 260m, puikkosuositus 3-3,5" ja "16/4". Josta viimeistä en edes ymmärrä mitä se tarkoittaa :D Pärjäisinkö tällä langalla? Ja jos, niin valitsisinko 4s puikkojen sijaan juurikin nuo 3s puikot?
t. puikkojen ääreen liian pitkän tauon jälkeen halajava :)

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

piisku: Kannattaa kokeilla millaisen tiheyden saat, jos neulot tuon mallitilkun. Itse kokeilisin tuota lankaa ensin 4,5 mm puikoilla ja jos poikkeaisi kovasti tuosta 15 s ja 24 krsn suosituksesta vaihtaisin ohuempiin puikkoihin.

piisku kirjoitti...

Kaksinkertaisella langalla saattaisi alkaa jo mallitilkun luvut täsmätä. Mutta tuleekohan siitä sitten liian paksua jälkeä tarkoitukseensa nähden?
Kiitos jo etukäteen, jos viitsit vielä vastailla :)

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Ei kyllä pitäisi tarvita kaksinkertaista lankaa, sillä tuo lankasi on ainakin metrimäärästä per 100g päätellen paksumpaa kuin suosituksen mukainen lanka. Kokeilitko tuolla mallitilkun pitsineuleella? Pitsihuiveissa neulos saa olla aika löysää eli ne usein neulotaan huomattavasti paksummilla puikoilla kuin normaalisti k.o. langalle suositellaan.

piisku kirjoitti...

Kokeilin juu sillä mallitilkun pitsillä. Hommaa vaikeuttaa puikkojen vähäinen tarjonta, kun on vaan 3,3½,4 ja 6. Ensimmäinen mallitilkku 4lla näytti minusta liian harvalta ja purkasin heti.. Mutta, palaan kuitenkin siis yksinkertaiseen lankaan ja testaan huomenna lisää. Kiitos paljon vastauksista! :)

piisku kirjoitti...

Malttamattomana mitään huomista jäänyt odottelamaan. Kyllä se tuosta syntyy kuin syntyykin vaadittuun mittaan! Kiitos ja kumarrus :) Mukana innolla tässä siis.

Anniliini kirjoitti...

Enköhän minäkin lähde mukaan koittamaan. Ensimmäinen tälläinen huiviprojekti siis alkakoon.

Miia-Rebekka kirjoitti...

Minäkin päätin uskaltautua mukaan vaikka noita keskeneräisiä töitä on jo turhankin paljon.

Soili kirjoitti...

Täällä tulee matti myöhänen....tietenkin on oltava mukana,vaikka noita UFO'ja on tuolla kaapissa.

Kangaskasa kirjoitti...

Lähdin mukaan. Kivaa neulottavaa!

Maria kirjoitti...

Minäkin hyppäsin vielä mukaan, vaikka näin hurjan myöhässä olenkin. Nyt omaa lankavarastoa penkomaan...

ikki kirjoitti...

Mä hieman myöhäisheränneenä mukana... kolme vihjettä neulottu ja eiköhän tuo ajoissa valmistu!
Upea huivi. Suurkiitos Sinulle.