27.9.2009

Hiljan vauvanpeitto

Aloin pari viikkoa sitten selvittää pahasti koinsyömän lähes 50 vuotta vanhan vauvanpeiton mallia. Ravelryn projekteihini siitä jo silloin muistiinpanoja ja kuvia laitoinkin. Sain peiton vauvana isänäidiltäni Hiljalta. Hilja kuoli kuusissakymmenissä 1962, jolloin olin vuoden vanha, joten en muista häntä lainkaan. Ainoa muisto hänestä on tämä peitto. Valokuviakaan Hiljasta minulla ei ole kuin kaksi ja nekin huonolaatuisia. Liekö pitsineulegeenini Hiljalta peritty, jonka isä oli räätäli kolmannessa polvessa.


Aika selvittäminen pitsimallissa oli. Seurasin silmukka silmukalta ja kerros kerrokselta ja samalla kirjasin silmukat symboleina ruutupaperille ylös ja sitten neuloin mallitilkun. Ensin luulin, että peitto on tehty useasta kaistaleesta, jotka on ommeltu toisiinsa, mutta mallikertojen välissä saumoilta näyttävät kohdat onkin tehty langankierroilla ja yhteenneulotuilla silmukoilla. Reunapitsiä olen selvittänyt puolen mallikerran osalta. Reunapitsi on neulottu ensin ja sitten ommeltu kiinni peittoon.


Jos jostain löytyy tällaisen peiton ohje, niin kertokaa ihmeessä. Varmaan tämä malli on jostain vanhasta lehdestä peräisin.


Hilja, my father’s mother knit me a baby blanket almost 50 years ago. I don’t remember Hilja at all as I was about 1 year old when she died in 1962. I have only two pictures of her and neither of them is very good quality, but as I look very much like my father, I also have some resemblance to Hilja. This blanket is the only memento I have of her and it’s already very badly moth-eaten. I think I have inherited my "lace knitting gene" from Hilja.

I’m charting a pattern of this blanket and then I'll knit a shawl after it. The center pattern I have already sorted out and knit a swatch of it. Charting of the edge pattern is at the halfway point. I have followed stitches of the shawl one by one and row by row and wrote symbols down and then I knit a swatch following my chart. At first I thought that this blanket was made of four long and narrow pieces and sewed then together, but the center piece is done in one piece. There are yarnovers and stitches knit and purled together between pattern repeats and they look like a seam. The edge lace is sewed afterwards

If you have seen this kind of lace pattern somewhere, I'll be glad to hear. I think this blanket pattern must be from an old magazine or book, maybe from 1950's or earlier.

27 kommenttia:

AnniKainen kirjoitti...

Voi juku, miten taitava sinä olet. Just kerran mietin ettei mun taidot riittäis juuri tuollaiseen pitsineuleen arvoituksen ratkaisuun, mutta sinä kyllä selvität sen :)

Jännä juttu tuo perimä. Mitähän kaikkea sitä kantaa mukanaan, tietoisesti tai tiedostamattaan? Nämä taitaa olla varsinkin meidän ikäisten pohdintoja, vai mitä (ollaan nääs samaa vuosimallia :)

TeSa kirjoitti...

Olet saanut kauniin peiton lahjaksi.
Lahja on se taitokin, miten neulepuikkojasi käytät.

Mammutti kirjoitti...

Taitava olet ja varmasti hyvin tunnepitoinen ratkaisutehtävä!
Pakko kertoa, että räätälin jälkipolvea ollaan täälläkin. Ja jos kirjoitukseni on jotenkin outoa, syy on Sonffi-kissan jonka kanssa taistelen näppiksestä ja tämän kommnetilootan suurensi puolen näytön kokoiseksi...

makepeace75 kirjoitti...

Mahtava salapoliisitehtävä ja hienosti olet sitä selvitellyt! Minun taitoni eivät kyllä riittäisi; en yksinkertaisesti tiedä tarpeeksi pitsineuleista.

helena kirjoitti...

Vautsi mikä salapoliisi, toivottavasti saat loputkin koodit selville!

Päivi kirjoitti...

Oletpa taitava nappaamaan mallin, näyttää aika haasteelliselta.

Äipän touhut kirjoitti...

Kauniin peiton olet saanut lahjaksi. kylläpä olet ollut kärsivällinen, kun olet noin tarkkaa työtä tehnyt. Hyvää alkavaa viikkoa.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Kiitos! Aika keskittymistä vaativaa hommaa tuo mallin selvittäminen on.

pirle kirjoitti...

Ihana asia tuo sukupolvien ketju. Onnittelut mallin taltioimisesta!

AnneM kirjoitti...

en voi olla hämmästelemättä kärsivällisyyttäsi...

AnneM kirjoitti...

hei muuten... osaatko sanoa missä vika, kun kaverin blogspotin blogissa ei millään tule kohtaa missä voisi kommentin jättää? Kyseessä siis Lindan kissablogi. Kävin katsomassa asetuksia, ja kaikki pitäis olla ok...
http://www.donamen.blogspot.com/

Päivi kirjoitti...

Ihana peitto, harmitus että ovat tuholaiset päässeet siihen iskemään :(
Melkomoisen taitava salapoliisi sinä olet, kun tuollaista pitsiä osaat ratkaista! Ei onnistuisi meikäläiseltä ikäpäivänä. Kaunista jälkeä tulee :)
T. Suutarin lapsenlapsi

Pirena kirjoitti...

Minä mietin, että purkamalla silmukka silmukalta, saisi ehkä mallin selville, jos raskit purkaa.

tuijam kirjoitti...

upea peitto, harmi että sille on käynyt huonosti ajan hampaan (tai hiirien) kanssa. Tuo taitosi selvitellä mallineuletta on mahtavaa, en itse osaisi, en vain jotenkin osaa lukea neulepintaa. Toivotaan että joku keksii ja löytää mallineuleen. Kannattaisiko laittaa kuvaa esille muillekin neulelistoille?

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Ajattelin itsekin ensin, että purkamalla silmukka kerrallaan, mutta se on vielä hitaampaa kuin apupuikon kanssa seurata kerros kerrokselta silmukoita ja kirjata aina silmukka ylös. Enkä kyllä raatsisikaan noita säilyneitä kohtia purkaa.

Peitto on ollut vintillä muun rojun seassa. Viime hetkellä sain sen pelastettua, ei ole vielä kokonaan mallikuvio kartoittamattomissa. Ei ole itsellenikään aiemmin koskaan tullut mieleen, että mallikuvion siitä yrittäisin tallentaa.

Mielenkiintoista olisi tietää, mistä Hilja on ohjeen ottanut. Melko varma olen, että jostain lehden (esim. Kotiliesi tai Omin Käsin) ohjeesta on kysymys. Täytyy kysyä isältä, kun seuraavan kerran tapaan, että osaisiko hän kertoa jotain äitinsä käsitöistä.

villamokka kirjoitti...

Huh, nyt tuli rispektiä....vetää hiljaiseksi. Ei mahdotonta, mutta haasteellista tuollainen takaperininsinöröinti.

Suvi kirjoitti...

Tarina on hurmaava, parhainta onnea salapoliisin työhösi!
T. Suutarin lapsenlapsi ja ompelijan tytär

Villa Lankala kirjoitti...

Minä uskon vahvasti sinun ratkaisevan ilman purkamista tuon pitsin salaisuuden. Pitsineule peitossa ja neulomasi tilkku ovat uskomattoman kauniita. Olet todellinen pitsineuleguru! Isoäitisi on ollut erittäin taitava neuloja.

Marleena kirjoitti...

Huikea neule ja suloinen tarina.
Laittasin tuon peiton lasin alle kehyksiin, vaikka se kärsinyt onkin. Onkohan se liian suuri kehystettäväksi? Tunnearvo sillä on varmaan niin kallisarvoinen, että sen ei enää haluaisi lisää kärsivän.
Upeaa työtä teet, kun sitä uudistat :-D

vekki kirjoitti...

Olet kyllä ison ison viitseliäisyys/urheus/taito-mitalin ansainnut. Hienosti teit, kun otit talteen mallin ja samalla muistosi säilyvät.

Distant Knitter kirjoitti...

Upea perintökalleus ja mahtava tarina, jonka saat kerrottua!

Silmukka kerrallaan, sinä teet sen!

Wanderingskopos kirjoitti...

Ihana peitto! Onneksi ehdit pelastaa sen koiden suusta. Sattuikin muuten - Tampereen kirjasto oli tuonut vanhat käsityökirjat varastosta lainattavaksi, upeita ohjeita aina 20-luvulta asti... pistän mieleen jos vaikka vanhoja selaillessa pistäisi tuollainenkin silmään.

cindy kirjoitti...

How wonderful to have this blanket even though it is tattered. After you recreate it , you must frame the fragment.

anpali kirjoitti...

Melkoista selvitystyötä olet tehnyt. Oletko päässyt tämän kanssa eteenpäin tai kenties löytänyt tuon mallin?

Snjezana kirjoitti...

I admire your patience to restore this lace pattern, it is really beautiful!

fleegle kirjoitti...

That is lovely! Please let me know when you have completed the chart--I would love to give it a try.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoista tietoa