31.1.2010

Using a little elbow grease

Aiemmin tammikuun puolella valmistui vielä yksi Bubbly Sea Shell -huivi. Huiviin käyttämäni luonnonvalkoinen lanka oli niin paksua, että karsin silmukkamäärän kolmeenkymmeneenkahteen ja lyhensin mallikerran korkeutta neljällä kerroksella. Seiskan puikoilla neulottuun 95 cm pitkään ja 25 senttiä leveään huiviin meni Star Marilyn -villa-akryylisekoitusta 127 grammaa.


White Bubbly Sea Shell Scarf is knit so bulky yarn that I decreased stitches to 32 and omit 4 rows of pattern repeat. Needles were 7 mm and the scarf is 95 cm long and 25 cm wide weighing 127 grams.

Last week I made an acrylic washer after Matleena's instructions. I'm a heavy tea drinker and usually scrub stained tea mugs using scour pad made of polyester and nylon. As I haven't any pads left and the nearest supermarket is 25 kilometers away, I knit this washer, but it needed so much harder scrubbing to get my mug clean, that I don't think I'll continue cleaning my mugs with this. Sportimo acrylic yarn I used is probably too soft for this purpose, maybe I should try linen yarn instead. But anyway the washer is pretty and it was nice and quick to knit.Sitten neuloin Matleenan ohjeen mukaan pesimen akryylilangasta, mutta liekö Sportimo-lanka liian pehmeää, sillä olin hieman pettynyt hankaustehoon. Meillä juodaan paljon vahvaa teetä ja pinttyneet teemukit puhdistan aina silloin tällöin karhunkielellä. Karhunkielet olivat kuitenkin loppuneet, niinpä ajattelin kokeilla tuota akryylipesintä. Kamalan kovalla hinkkaamisella teepinttymät lähtivät, joten rannetta säästääkseni jatkan karhunkielien käyttämistä. Sen sijaan kaapinovien ja laattojen pyyhkimiseen pesin oli mielestäni ihan ok, tahrat lähtivät eikä lika siirtynyt paikasta toiseen. Tosi kivannäköinen pesin kyllä on, ja kiva ja nopea neuloa, mutta tuskin toista tästä langasta teen. Ehkä pellavalangasta tehty toimisi paremmin.

10 kommenttia:

Foxy kirjoitti...

Kaunis tuo huivi valkoisena! ja on nuo aikaisemminkin valmistuneet kivoja. Voisi itsekkin kokeilla tuota mallia joskus

pirle kirjoitti...

Harmi, että pesutulos ei tyydyttänyt :( Oletko varma, että lanka on 100% akryyli? Minä olen kokeillut useimpia akryylilankoja ja kaikki ovat toimineet. Tietysti jos on ihan jämähtänyt pinttymä, tarvitaan varmaan myös jotain pesuainetta. Teräskattiloiden pohjaanpalamiset ja kalojen keittojäljet sain hyvin pois. Pellavasta olen neulonut hyvin pyyhkiviä pöytäriepuja.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Kiitos foxy!
pirle, Sportimo on 100 % akryylia, mutta hyvin villamaista ja pehmeää koostumukseltaan. Ehkä jokin paksumpi kovempi lanka toimisi paremmin. Kattiloihin en ole kokeillut.

Taija kirjoitti...

kokeilepa ensi kerralla sirotella hieman soodaa kostean mukin pohjalle ja hieroa sitten pesimellä muki puhtaaksi!

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Taija, mie oon pessyt kohta kaksi vuotta soodalla ja etikalla hiukset, en oo käyttänyt shampoota huhtikuun 2008 jälkeen. Ovat hyviä aineita siivouksessakin, kun vaan tulisi siivottua. Karhunkielellä lähtee helposti teepinttymät ilman voimaa ja pesuaineita, joten siihen verrattuna pesin ei pärjännyt. Karhunkielihän on polyesteriä ja nylonia, joten aika läheltä liippaa akryylia.

Punanen kirjoitti...

Ja jos on kotona konetiskiainetta niin vähäsen sitä ja sit kiehuvaa vettä päälle ja odotat ja pinttymät lähtee millä tahansa pyyhkäsemällä. Meillä juodaan kans melkosen paljon teetä :)

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Konetiskiaineet on aikamoista myrkkyä, niitä en halua käyttää, eikä ole tiskikonettakaan. Käytän perusteellisempaan siivoukseen höyrypesuria ja muuten tarvittaessa mäntynestesaippuaa, astianpesuainetta ja pesupähkinöitä noiden aiemmin mainitsemieni soodan ja etikan lisäksi ja Marseille-saippuaa neuleiden ja villan pesuun. Niin ja taikasientä hankaliin tahroihin.

ullapulla kirjoitti...

ruokasoodalla minä oon saanu tosi hyvin tee-ja kähvipinttymät pois.

Matleena kirjoitti...

Tässähän sai oikean siivous- ja tiskausdoppitunnin, kun luki kaikki kommentit läpi! ;D Kiva kuitenkin, että pesin tuntui muuten mukavalta, vaikka ei niitä teekuppeja pelkällä vedellä puhdistanutkaan.

Siis peset hiuksesi soodalla ja etikalla!!! :O Kiinnostavaa, voisitko kertoa tarkemmin. ;)

Zima kirjoitti...

For cleaning tea stains on mugs and teapots...try baking soda (sodium bicarbonate). Put it on a wet pad or towel and scrub: you'll be surprised!
Maybe somebody else suggested this before, but I don't understand Finnish... :-)