30.1.2011

"Positiivista energiaa Järvi-Suomesta"

Melkein vuorokauden jouduimme mekin alkuviikosta olemaan ilman sähköä, Internet- ja mobiiliyhteyksiä. Maanantai-iltana meni sähköt, pientä pätkimistä oli ollut jo joitakin päiviä. Tiistaina toimiva kännykkäkenttä löytyi vasta 20 kilometrin päästä, ja sähköyhtiöltä sanottiin, että voi mennä jopa viikko, pari ennen kuin sähköt taas toimivat. Me olimme kuitenkin onnekkaita ja tiistai-iltana kuuden maissa valot syttyivät, mikä tuntui aivan uskomattomalta ja aiheutti riemunkiljahduksia. Netti- ja kännykkäyhteydetkin alkoivat toimia joitakin tunteja myöhemmin. Pieniä katkoksia on loppuviikostakin joka päivä ollut, parista minuutista tuntiin.

Meillä on puilla toimiva vesikeskuslämmitys. Samoilla puilla kuin putket lämpiävät lämpenee myös keittiössä hella, joten sähkökatkot eivät meillä oikeastaan vaikuta kuin valon ja sähkölaitteiden toimimattomuutena. Lämmittämiseen ja ruoanlaittoon emme sähköä välttämättä tarvitse. Vesiputketkaan eivät jäädy, kun niitä ei ole. Pakastin pääsi katkon aikana lämpenemään alle -10 asteeseen, joten sekä kissoilla että meillä on ollut monen päivän katkarapukekkerit; rapuja kun sattui useampi puolen kilon pussi pakastimessa olemaan. Onneksi viime kesänä oli huono mustikka- ja vadelmavuosi, joten marjoja pakastimessa ei ollut kuin muutama pussi toissavuotisia mustikoita, ja jäätelötkin jaksoimme syödä pois ennen niiden velliksi menoa. Jos tiistaina olisi ollut kunnon pakkaspäivä, olisi pakastimen sisällön voinut tuoda ulos, mutta tietenkään juuri silloin pakkasta ei ollut kuin pari astetta. Yön aikana sulanut jääkaappi tuli myös pitkästä aikaa siivottua kunnolla.

Olemme jo vuosia ihmetelleet, miksi sähköyhtiöt eivät raivaa puiden oksia linjojen päältä pois, vaan toimitaan vasta kun linjat katkeavat. Olemme joskus soittaneet teiden varsilla näkemistämme linjojen päälle taipuvista puista, mutta ei niitä kukaan hoida ennen kuin linja menee poikki. Yrittävät säästää kustannuksissa, mutta halvemmaksi varmaan tulisi hoitaa linjat kesäaikaan kuntoon kuin sitten tällaisissa tapauksissa maksaa ylityökorvauksia ym. helikopterikuluja. Autosta aamuhämärissä ottamistani kuvista näkyy, miltä tienvieret Etelä-Savon ja Päijät-Hämeen rajamailla näyttävät. Puut kasvavat aivan linjoissa kiinni, ja nyt lumi painaa oksat linjojen päälle.


So much snow and lots of electric blackouts lately. From last Monday evening till Tuesday evening we were without electricity, mobile and Internet connections. We were prepared to be without electricity for a week, but luckily our electricity came back on Tuesday around 18.00 o'clock and Internet and mobile phone connections some hours later, but there has still been short power failures almost every day. There are still thousands of households without electricity and those who have only electric heating, had to leave their homes. Heavy snow bends trees over electric lines breaking them. Our local electric company says that it could take even weeks before all electric lines will be fixed. I can't understand why electric companies don't take care of lines in advance. It's much more pricey to clear those trees away from lines now than e.g. in the summertime. They just try to save on maintenance costs and make profit.

We are heating with logs and have a wood stove and a gas cooker, so we don't have to be in cold or without warm food if electricity goes down. But being without light in the evening isn't nice and of course everything in your freezer warms and starts to melt.

Snow looks pretty but can be dangerous and causes all kind of harm and troubles.

11 kommenttia:

Sude kirjoitti...

Jphan on lunta, ei ihme jos yhteydet pätkii. Onneksi teillä on se puulämmitys mahdollisuus. Meillä tulisi vilu ja nälkä jo muutaman tunnin katkoksesta,kun kaikki toimii pelkällä sähköllä tässä vuokra-asunnossa :)

seijap kirjoitti...

Me olimme 5 tuntia tänään ilman sähköjä. Yöllinen tuuli napautti jotain linjoille.

Täällä Kanta-Hämeessä opittiin jotain Janikasta ja linjat ovat aika hyvin auki. Jos soittaa ja ilmoittaa roikkuvasta oksasta tai puusta siihen reagoidaan nopeasti. Jänikallahan meidän perhe oli sähköttä melkein 5 vuorokautta, silloin minulla ei vielä ollut puuhellaa.

Tänäänkin ruoka valmistui kivasti leivinuunissa ja aamukahvit olivat pannukahvia.

Kiva kuitenkin olla taas sähköjen piirissä. Eikö vaan?

Pirjo kirjoitti...

Komeasti kumartelevat puut! Meillä on mökillä sama ongelma, siis että vaikka ilmoittaa puista, mitään ei tapahdu.

Jos meillä nyt ei olisi sähköjä, pulassa oltaisiin. Tosin tätä yhtenä päivänä mietittiin ja huomattiin, että jos "tuohon oviaukkoon laittaisi viltin, niin ehkä uunin lämpö riittäisi". Mökille menisimme!

sylvi kirjoitti...

Ikävä tulee kun sähköt menevät.
Onneksi on kynttijöitä.
Kaunista siellä on.
Ihan mahtavat kuvat olet postannut.

Anna kirjoitti...

Voi että! Meillä Pohjos-Virossa ei ole niin paljon lunta. Meilläkin on kotona puulämmitys, jos sähkokatkos tapahtuisi, ei meitä paleile! Toivottavasti sitä ei enää tapahtu. Hienot talvikuvat!

Pirjo kirjoitti...

Jossain ohjelmassa sanottiin, että sähköyhtiöt eivät voi kaataa puita/karsia oksia, jos puu on tarpeeksi kaukana tiestä, eli jonkun maanomistajan tontilla. Sähköyhtiöiden pitäisi siis kysyä ensin lupa maanomistajilta, mikä ei minusta kuulosta kovin vaikealta. Kyselylappuja vain isännille/emännille ja nimi alle, että oksia voi katkoa..? Sitä en sitten tiedä mistä yhtiöt saisivat selville kenen maa on kyseessä missäkin kohtaa..? Mutta minä olenkin vain tällainen tavallinen pulliainen.. =)
Onneksi selvisitte ja eikös se katkaravuilla ja jäätelöllä herkuttelukin ollut mukavaa vaihtelua arkeen ;)

Päivikki kirjoitti...

Meillä oli ihan samanlaisia maisemia, mutta sähkökatkokset olivat melko lyhyitä. Eilisaamuna heräsin siihen, kun oli aika viileätä. Sähköt olivat poikki, eikä öljylämmitys toimi. No, onneksi juuri kun olin tämän tajunnut, sähköt tulivat takaisin. Mitään uunia tms tässä asunnossa ei ole - harmi.

catariina kirjoitti...

Upeita kuvia! meillä ei ollut sähkökatkoksia tällä kertaa, mutta on siinä monta hankaluutta jos ei ole puulämmitysmahdollisuutta.
Toivotaan, että jatkossa saatte sähköä, on se niin tärkeä kun siihen on tottunut.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Kaikki perustarpeet tosiaan toimii, vaikka meillä ei sähköä olisikaan, mutta aika orpoa on olo ilman kännykkä- ja internet-yhteyksiä, sen verran syrjässä metsän keskellä ilman vakituisia naapureita asutaan. Mutta kyllä tosiaan sähköä osaa pitemmän katkon jälkeen arvostaa. Onneksi ei sentään tarvinut vuorokautta pitempään sähköttömyyttä kärsiä.

knitinsage kirjoitti...

stay warm and safe, my friend!

Äipän touhut kirjoitti...

Täällä Pohjanmaalla ollaan vaan ihmetelty tuota samaa asiaa. Miksi kesän aikana ei ole raivattu sähkölinjoja puhtaiksi puiden oksista. Halvemmaksi olis tullut. Onneksi teillä ei tullut kauheasti tuhoja sähköttömyyden vuoksi