16.3.2006

Hakusanoista ja lankojen nimistä

Viime aikoina neulominen on ollut jotenkin jähmeää ja Butterfly-neule on edelleen kesken. Olen toista hihaa neulomassa, toinen vielä puuttuu. Napituslista on onneksi jo tehty. Neuloin sen heti etukappaleiden valmistumisen jälkeen, kun olin yhdistänyt olkasaumat samaan tapaan kuin kolmen puikon päättelyssä, mutta käyttäen virkkuukoukkua kolmannen puikon tilalla. Kekkasin tuon olkasaumojen virkkaamalla yhdistämisen joskus 80-luvulla ja siitä asti olen sitä käyttänyt.

Hihat neulon tällä kertaa ylhäältä alaspäin eli poimin silmukat suoraan etu- ja takakappaleiden yläosista. Tällä tavalla tehtynä hihoja on helppo myöhemmin joko lyhentää tai pidentää. Arvelen edelleen, että Butterfly saattaa viskoosipitoisuutensa vuoksi venyä käytössä, onko kellään kokemuksia? Kristiinahan teki Butterflysta joku aika sitten itselleen kevätpuseron.

Katselin hakusanoja, joilla Lankakomeroon on viime päivinä eksytty ja neuleisiin liittyvien pitsiliina, neuleohje ym. lisäksi sivuille oli löydetty mm. hakusanoilla "bussilla iraklioniin","nöyhtä", "englantilaiset juustot" ja "tietoa huuhkajasta". Englantilaiset juustot??? Huuhkaja??? Ai niin, kirjoitin elokuussa Tampellan Huuhkaja-langasta.

"Jasmin lanka" tai "jasmin Novita" olivat viime päivien yleisimmät hakusanat, johtuen ilmeisesti joihinkin kauppoihin ilmestyneistä Novitan Jasmin-langoista. Minähän haikailin Jasmin-langan perään viime syyskuussa, mutta kyseessä ei ole tämä nykyinen Jasmin-lanka, vaan 35 % puuvillaa, 39 % viskoosia ja 26 % polyakryylia sisältävä Novitan joskus 90-luvulla valmistama lanka.


Melko ohut lanka oli hieman froteemaista pinnaltaan ja siitä tehty neulejakku on minulla kestänyt jo yli 10 vuotta käytössä menemättä miksikään. Pidin itse kovasti tuosta langasta ja löytyy sitä minulta vieläkin luonnonvalkoisena noin 1300 grammaa, tummansinisenä 250 grammaa sekä lohenpunaista ja vaaleansinistä molempia noin 100 grammaa.

Taannoin Lauran blogin kommenteissakin ihmettelin, että miksiköhän Novita on markkinoinut samalla nimellä eri koostumuksen omaavia lankoja. Jasminin lisäksi toinen tällainen lanka on Ibiza. Olen ostanut joskus 90-luvulla Korialta Ibiza-nimistä lankaa, jossa oli 65 % akryylia ja 35 % viskoosia eli aivan eri koostumus kuin viime vuosien Ibizoilla.

2 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Minäkin olen miettinyt tuota Novitan lankojen nimiasiaa. Kummallista. Sen vielä ymmärrän jotenkuten että 7veljestä raitalangoilla on 7veljes-nimi, kun niissä sentään koostumus on sama, vaikkakin langan tuntu on mielestäni ihan eri, ja kestävyys myös. Oh, puuvilla-akryylinen ibiza on muuten ihana lanka :D Tuo froteen tuntuinen lanka kuulostaa kiehtovalta!

Lea Itärajalta kirjoitti...

Ihania neuleitasi kävin ihailemassa. Voikun osaisin muutakin kuin sukkia.Noi langat on ihanoutoja mulle neuleita harjoittelevalle. Täältä kun ei saa muuta kuin suppeassa valikoimissa vain Novitan lankoja.(peruslankoja). Ja näissä ohjeissa mitä katselen ja ihailen toisten tekemiä netissä on vähän Novitasta tehtyjä.