28.3.2006

Sormenpääasiaa - No chapped fingertips anymore

Olen nyt putkeen neulonut monta viikkoa puuvillalangoilla ja arvatkaa onko etusormet puhki? No ei ole!!! Ensin neuloin 600 grammaa Butterflyta, sitten kaksi ponchoa kovasta merseroidusta puuvillasta ja nyt on kolmas poncho menossa. Etusormet kunnossa!

Lueskelin jokin aika sitten, kun eräällä englanninkielisellä pitsineule-listalla valiteltiin kovilla langoilla etusormiin tulevia haavoja ja reikiä. Minullakin yhteen aikaan oli monesti oikeassa etusormessa kipeä reikä, jos teräväkärkisillä pieninumeroisilla puikoilla oli tullut enemmän neulottua ja vasemman etusormen nivelen kohdalla, siinä mistä lanka menee, oli usein iho hiertynyt rikki haavaksi asti.

En ollut pannut lainkaan asiaa merkille, ennen kuin luettuani noita sormenpäävalituksia, mutta minulla ei ole muutamaan vuoteen ollut mitään ongelmia sormenpäiden kanssa. Kunnia kuuluu kylmäpuristetulle pellavansiemenöljylle, jota olen vuodesta 2002 lähtien ottanut ruokalusikallisen päivässä.

Syy, miksi aloin tuota öljyä nauttia, oli jatkuvat kasvojen iho-ongelmat. Olin jo aivan toivoton, kun kasvojeni iho hilseili jatkuvasti ja oli aina punainen. Osa tuosta johtui ruoka-aineallergioista (mm. kaikki porkkanansukuiset kasvit, E251, E252 jne.), mutta vaikka kuinka välttelin allergeeneja, tuntui iho olevan jatkuvasti ärtynyt. Luin omega-3 rasvahapoista ja niiden vaikutuksesta allergioihin ja ihoon ja aloitettuani käyttää pellavansiemenöljyä sain ihoni normaaliksi ja sivuvaikutuksena ehjät sormenpäät.

Mitään käsivoiteita en ole koskaan käyttänyt kuin satunnaisesti. Meillä on vesi omasta kaivosta, joten se ei sisällä ihoa kuivattavia kemikaaleja, mutta olen huomannut, että äidin luona kaupungissa käydessäni kädet kuivavat heti, jos niitä joutuu useampaan kertaan vesijohtovedellä pesemään.

The cold pressed flax seed oil is good for you skin. I have taken 15 ml of flax seed oil daily since 2002 and my fingers don't get chapped anymore. I can knit hard cotton yarns with sharp needles and my fingertips are unbroken. No sores, no chapping.

4 kommenttia:

Karoliina kirjoitti...

Mulla on ihan sama juttu: tein puseron Tennesseestä. Reilun kuukauden verran kun tikuttelin sitä, niin kyllä oli oikean etusormen pää hellänä ja vasemmassa nimettömässä rakontapainen. Alkavat vähitellen parantua, kun olen päässyt taas villalangan pariin.

Karoliina kirjoitti...

Luinpas huolimattomasti. Jäi yksi virke lukematta. Täytyy joskus kokeilla tuota sinun konstiasi.

Tuazophia kirjoitti...

Miten sä sen öljyn nautit? Mä en tykkää mistään öljyistä ja ruokalusikallisen nieleminen... Johonkin vauvanhedelmäsosepurkkiin sekoitettuna se voisi mennä, mutta aika outoa ostaa kamalat määrät soseita sitä varten...

Lankakomero kirjoitti...

Ihan ruokalusikallisen aamulla otan sellaisenaan ennen aamupalaa. Ei ole minusta pahaa, vaikkei kyllä mikään makuelämyskään, pellavakankaalle maistuu. Jotkut sekoittaa puuroon.