23.4.2009

Neulotaan japaniksi - Let's knit in Japanese

Neuloin ensimmäistä kertaa japanilaisen ohjeen mukaan ja niissä on niin hyvät kaaviot, että neulominen sujuu ilman japanin kielen taitoa mainiosti. Tein itselleni Tennessee-langasta puseron, jonka etu- ja takakappaleet on aloitettu neulomalla ensin neliö. Yläosa on sitten neulottu erikseen ja sivu- ja helmaosat yhdessä. Lopuksi on neulottu helmaosan resoriosat, jotka periaatteessa olisi voinut neuloa sivusaumojen yhdistämisen (yhdistin saumat virkkaamalla silmukat yhteen) jälkeen pyörönä, niin kuin ensin teinkin, mutta Tennessee vetää pyörönä neulottaessa kieroon ja helman mallineule vielä korosti vinoutta, joten purin ja neuloin etu- ja takakappaleiden helmat erikseen. Nyt saa kelvata, vaikka hivenen vinoutta näkyy vieläkin.


Ohjeessa (Let's knit series vol. 8, 2008, malli 11) pusero oli tehty Tennesseetä ohuemmalla langalla tiheydellä 24 silmukkaa ja 33 kerrosta. Koko oli sen verran pieni, että puserosta olisi tullut minulle liian pieni tuolla tiheydellä. Oma tiheyteni oli 21 silmukkaa ja 28 kerrosta. Tein muuten ohjeen mukaan, paitsi sivuihin ja helmaan lisäsin kaksi ylimääräistä kerrosta ja ennen hihansuiden ja helman aloittamista kavensin jonkun verran silmukoita. Kaula-aukon neulotun reunuksen jätin pois ja virkkasin siihen pari kerrosta kiinteitä silmukoita ja kerroksen ketjusilmukkakaaria. Helmaan virkkasin kaksi ketjusilmukkakaarikerrosta. Lankaa kului 515 grammaa.


Lopputulokseen olen ylipäätään tyytyväinen, vaikka muutaman sentin pienempi pusero olisi voinut hartioista ja hihojen yläosasta olla. Toivotaan, että puuvillan kutistuminen pesussa hoitaa tuon ongelman. En ole vieläkään tottunut kaventuneeseen olemukseeni ja teen liian isoja neuleita itselleni. Sivuihin tulee vyötärön alapuolelle pienet pussit johtuen kuviosta, joka vetää neuletta hieman kasaan vyötärön kohdalla. Huomasin, että lehden kuvassa oli samanlaiset. Toisaalta kuvio vetää kappaleen vyötärön kohdalta pari senttiä kapeammaksi, mikä on ihan hyvä asia.


I made a cotton pullover for myself. Pattern is from Japanese Let's knit series vol. 8, 2008, Elegant Sweater & Vest. This was my first project after a Japanese pattern. Japanese knitting patterns are wonderfully charted, so it's possible to knit after them without knowing Japanese language at all. Stated gauge was 24 sts and 33 rows per 10 cm, but I needed a bigger sweater and therefore used thicker yarn (Novita Tennessee, 100 % cotton). My gauge with 3.5 mm needles was 21 sts and 28 rows per 10 cm in stockinette stitch. I'm overall satisfied with this pullover, though shoulders and upper part of sleeves should have been a little bit narrower, but cotton tends to shrink when washed, so I put my hope in it.

Apuja japanilaisten ohjeiden tulkintaan:
Some useful links, if you are interested in Japanese knitting patterns:

Knitting Elegance KAL - It's all about Japanese knitting patterns and the beautiful designs from the Japanese 'Let's Knit Series' books

Japanese-English Knitting Dictionary

Illustrated descriptions on basic stitches

Interpreting Japanese Knitting Symbols and Charts (pdf)

Japanese Charted Patterns - What does this all mean?

19 kommenttia:

Villa Lankala kirjoitti...

Kaunis pusero:-)

Villikissa kirjoitti...

Ihana neule.Tuossa onkin ollut haastetta!

Katariina kirjoitti...

Kaunis pusero, kaunis väri.

Inge kirjoitti...

Todella kaunis pusero ja niin ihana väri.

Päivi kirjoitti...

Mielenkiintoinen tapa tehdä neule. Lopputulos on kaunis.

Anonyymi kirjoitti...

Sanalla sanoen: upea! Kivan pirtsakka värikin.

Tupuna kirjoitti...

Onpa tosi nätti pusero. :)

Onnittelut kaventumisesi johdosta. :)

Äiti-puffa kirjoitti...

Ihana pusero!

gloriosa kirjoitti...

Pusero näytää päälläsi tosi hyvälle. Tekemistä varmaan kyllä piisasi, mutta kyllä työ tekijäänsä kiittää :)

aura kirjoitti...

Kaunis!

Pirena kirjoitti...

No niin, taas ihan mun henkeäni salpaa, kun katson puseroasi. Värikin on täys kymppi, mallista puhumattakaan.

Katri kirjoitti...

Todalla kaunis puseromalli ja ihanan kesäinen väri. Näyttää tosi hyvältä!

Seijasisko kirjoitti...

Onpas todella kaunis pusero ! Kevätyllätyshuivini meni 50-vuotisalahjaksi Englantiin ystävälleni, joka on asunut siellä jo 30-vuotta. Hän oli huivisat todella onnellinen!Kiitos vielä ihanasta ohjeesta.

Tiina kirjoitti...

Wau! Ehkä pitäisi rohkaista omakin mieli kokeilemaan...

KirsiJ kirjoitti...

Hei!

Todella kauniita pitsineuleita sinulta syntyy. Katselin yhtäkin Annen käsityöblogissa. Wow!
Onnea myös kaventumisen johdosta!
Minultakin on lähtenyt 5 kg talvesta.

Irina kirjoitti...

Tosi kaunis pusero! Mielenkiintoinen! Olet tosi taitava puikkojen pyörittäjä tässäkin neuleessa,kuten aiemmissakin!

catariina kirjoitti...

mahtava idea, upeasti toteutettu.

Mari kirjoitti...

Voi kuinka kaunis!

Monika kirjoitti...

It's beautiful and suits you very well.