29.8.2005

Miten neuleesi syntyy?

Listasin lähtökohtia, joista neuleprosessi usein saa alkunsa. Muitakin kuin alla olevat varmasti on olemassa, mutta nämä nyt itselleni tulivat mieleen.

Lähtökohta I: Neuleohje eli näet kivan neuleen ohjeineen lehdessä tai muualla.

1. Teet neuleen samasta langasta ja saman värisenä kuin mallissa.

2. Teet neuleen samasta langasta, mutta eri värisenä kuin mallissa.

3. Teet neuleen erimerkkisestä langasta, joka kuitenkin vastaa mallin lankaa materiaaliltaan ja tiheydeltään.

4. Teet neuleen erimerkkisestä langasta, joka kuitenkin vastaa mallin lankaa tiheydeltään, mutta on materiaaliltaan erilaista esim. käytät puuvillalankaa villalangan tilalla.

5. Teet neuleen samasta tai erimerkkisestä langasta, joka kuitenkin vastaa mallin lankaa tiheydeltään, on materiaaliltaan vastaavaa tai erilaista, mutta muutat neuleen mallineuleen toiseksi esim. jätät raidat pois, lisäät tai vähennät värejä mallista, vaihdat pitsineuleen toiseksi tai jätät kokonaan pois, vaihdat sileän neuleen helmineuleeksi tms.

6. Teet neuleen samasta tai erimerkkisestä langasta, joka kuitenkin vastaa mallin lankaa tiheydeltään, on materiaaliltaan vastaavaa tai erilaista, mutta lisäät tai jätät hihat pois, muutat puseron villatakiksi tai päinvastoin, pidennät tai lyhennät mallia jne. Mallineuleen teet kuten ohjeessa.

7. Teet neuleen erimerkkisestä langasta, joka ei vastaa mallin lankaa tiheydeltään ja on materiaaliltaan vastaavaa tai erilaista. Muutat neuleen silmukkamäärät langallesi sopivaksi, mallineuleen teet kuten ohjeessa.

Lähtökohta II: Lanka eli sinulla on lankaa, josta haluat tehdä jotain.

1. Etsit juuri kyseiselle langalle tarkoitetun ohjeen.

2. Etsit lankaan materiaaliltaan ja tiheydeltään sopivan ohjeen.

3. Etsit lankaan tiheydeltään sopivan ohjeen.

4. Poimit sopivan mallineuleen, esim. kuviomallin, pitsimallin, pintaneuleen, palmikkomallin yhdestä ohjeesta, muuten teet neuleen sellaisen ohjeen mukaan, jonka tiheys täsmää lankasi kanssa.

5. Poimit sopivan mallineuleen, esim. kuviomallin, pitsimallin, pintaneuleen, palmikkomallin valmiista ohjeesta, muuten suunnittelet neuleen mallin ja mitoituksen itse.

6. Suunnittelet mallineuleen, esim. kuviomallin, pitsimallin, pintaneuleyhdistelmän, palmikkomallin itse, muuten teet neuleen sellaisen ohjeen mukaan, jonka tiheys täsmää lankasi kanssa.

7. Suunnittelet mallineuleen, esim. kuviomallin, pitsimallin, pintaneuleyhdistelmän, palmikkomallin itse. Suunnittelet myös neuleen mallin ja mitoituksen itse.

Lähtökohta III: Valmis neulevaate eli näet kivan neuleen vaatekaupassa, Internetissä, televisiossa, lehdessä, tutun tai tuntemattoman päällä.

1. Yrität löytää ohjeen samanlaiseen tai samantyyliseen neuleeseen, jonka mukaan teet neuleen.

2. Yrität tehdä samanlaisen tai samantyylisen neuleen ilman ohjetta.

Lähtökohta IV: Tarvitset itse tai perheenjäsenesi/tuttusi tarvitsee jonkin neulevaatteen tai -asusteen.

1. Katsot onko sinulla neuleeseen sopivaa lankaa ja sovellat sen jälkeen lähtökohtaa II.

2. Etsit neuleeseen sopivan ohjeen ja sovellat sen jälkeen lähtökohtaa I.

Minun tapani


Jos lähtökohtanani on neuleohje, käytän eniten tapoja 5 ja 6, sitten tapoja 4 ja 7, joskus tapaa 3. Tapaa 1 en käytä koskaan ja tapaa 2 tuskin koskaan.

Jos lanka on lähtökohtana, käytän eniten tapoja 3, 4 ja 5, sitten tapoja 2, 6 ja 7. Tapaa 1 en käytä.

Jos lähtökohtana on valmis neulevaate, molemmat tavat 1 ja 2 ovat mahdollisia.

Lähtökohta IV:n kohdalla käytän useimmiten tapaa 1.

Olisi kiva, jos tänne eksyneet kertoisitte omista tavoistanne yllä olevien lähtökohtien pohjalta, joko Lankakomeron kommenteissa tai omissa blogeissanne!

1 kommentti:

Tuazophia kirjoitti...

Lähtökohta I. Toivoisin voivani tehdä tavalla 2, koska tuntuu, että niin neuleet onnistuisivat helpommin. Koska olen kuitenkin toivoton tapaus, käytän eniten jotain kohdan 7 tyylistä.

Lähtökohta II. Tässä lähinnä kohta 2 (tietysti aina parempi, jos lanka sattuu olemaan juuri samaa). Myös kohta 6 ja 7 tosin en silloin suunnittele mitään, vaan teen ja puran.

Lähtökohta III. Kumpi tahansa. Jos on kyse pienestä neuleesta, saatan yrittää värkätä jotain itse. Jos isompaa, yritän ainakin löytää jonkinlaisen ohjeen (ja päädyn ehkä lopulta lähtökohdan I kohtaan 7).

Lähtökohta IV. Kohta 2.

Tietysti nämä saattavat vaihdella, mutta jotain tämän tyylistä. :)